"İsrail Hizbullah'a saldırırsa İran savaşa girmeyecek"

"İsrail Hizbullah'a saldırırsa İran savaşa girmeyecek"

İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a kara saldırısı başlatması halinde İran'ın savaşa girmeyeceği öne sürüldü.

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kani, Şubat ayında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı ziyaret etti.

Kani'nin ziyaretinde bölgedeki son durum ele alınırken, görüşmeden İran'ın olası bir Hizbullah-İsrail savaşına müdahil olmaması kararı çıktı.

Reuters'ın yedi ayrı kaynağa dayandırdığı habere göre, iki isim, İsrail'in Lübnan'a başlatacağı muhtemel kara saldırısının oluşturacağı riski görüştü.

Kaynaklara göre toplantıda Nasrallah Kani'ye "İran'ın İsrail ya da ABD ile bir savaşın içine çekilmesini istemediğini" söyledi ve Hizbullah'ın tek başına savaşacağı" güvencesini verdi. Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir İranlı kaynak Nasrallah'ın Kani'ye "Bu bizim savaşımız" dediğini aktardı.

İranlı ve Lübnanlı kaynaklar görüşmeyi teyit etti. Buna göre İran, Hizbullah'ın İsrail tarafından saldırıya uğraması halinde savaşa doğrudan müdahil olmayacak.

İran ile Hizbullah'ın yanı sıra ABD ve İsrail de duruma ilişkin yorum taleplerine yanıt vermedi.

Analistler söz konusu görüşmenin İran'ın bölgede büyük bir gerginlikten kaçınma stratejisini gösterdiğini belirtiyor. Buna göre İran milis gruplara destek vermekle yetinirken aktif bir çatışma içerisine girmek istemiyor.

Son haftalarda İsrail'in Lübnan'ın güneyinde yeni bir kara harekatına başlayabileceği öne sürülüyordu.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum