İsrail ile Hamas arasında mahkum takası müzakereleri sürüyor

İsrail ile Hamas arasında mahkum takası müzakereleri sürüyor

İsrail ile Hamas, 2018 yılındaki çatışmalardan bu yana mahkum takası için müzakerelerini sürdürüyor.

İsrail ile Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), 2018 yılındaki çatışmalardan bu yana mahkum takası için müzakerelerini sürdürüyor.

İsrail istihbaratı ile Hamas arasında yapılan görüşmelerde, karşılıklı ateşkes, sivil yaptırımlarının durdurulması, Kerem Şalom sınır geçiş kapısının açılması, Gazze kıyılarındaki balıkçılık bölgesinin genişletilmesi ve özellikle mahkumların serbest bırakılması gibi konular ele alındığı bildirildi.

Bölge kaynakları, İsrail'in bilhassa Gazze Şeridi'nde Hamas'ın elinde bulunan İsraillilerin iade edilmesi için bir mahkum takası anlaşmasına çok yakın olduğunu ancak bunun gerçekleşemediğini belirtti.

Kan Bet radyosuna konuşan bir eski Ulusal Güvenlik Konseyi Yetkilisi, birkaç İsrail vatandaşının Hamas'ın elinde olduğu ve İsrail'in bu konunun çözülmesi için kayda değer adımlar atması gerektiğini söyledi.

Yetkili, "(Hamas'a) sürekli bir baskı yapılması ve esirler sorununun kesinkes çözüme kavuşturulması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Söz konusu yetkili ayrıca, İsrail'in mahkumların iade edilmesi konusuna ilişkin sorunların çözülmesine çok yakın olunduğunu fakat bazı nedenlerden ötürü anlaşma sağlanamadığını açıkladı.

Şu an Tel Aviv'in Hamas'tan iadesini istediği isimler şöyle:

- İsrail ordusu askeri kıdemli çavuş Oron Şaul ve Teğmen Hadar Goldin'in cesetleri

- İsrail vatandaşı Avera Mengistu ve Hişam Es Sayid

İki cesedin 2014 Gazze Savaşı'nda Hamas tarafından ele geçirildiği belirtiliyor.

Diğer iki mahkum ise tarihi tam tespit edilemeyen dönemlerde Gazze Şeridi'ne yaptıkları girişlerde Hamas tarafından yakalanmıştı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.