İsrail istihbaratının yıllardır gazetecilerin telefonlarını takip ettiği ortaya çıktı

İsrail istihbaratının yıllardır gazetecilerin telefonlarını takip ettiği ortaya çıktı

İsrail İç İstihbarat servisi Shin Bet, gazetecilerin telefonlarını gözetlediğini itiraf etti.

İsrail İç İstihbarat Servisi Shin Bet'in, telekomünikasyon şirketlerinden elde ettiği bir veritabanı aracılığıyla suç ve güvenlik bağlantılı soruşturmalarda gazetecilerin faaliyetlerini incelediği ortaya çıktı.

Haaretz'in haberine göre, İsrail Sivil Haklar Derneği (ACRI), Yüksek Mahkeme'ye verdiği bir dilekçede, ülkedeki telekomünikasyon şirketlerinin veri merkezlerine ulaşan her arama ve mesajlaşmayı Shin Bet'e bildirmeye mahkum eden bir maddenin iç istihbarat servisinin operasyonlarını düzenleyen kanundan kaldırılmasını talep etti.

Shin Bet'ten söz konusu dilekçeye verilen yanıttsa ise iletişim verilerinin istihbarat operasyonları için hayati önem taşıdığı kaydedildi.

2002 yılında onay verilen kanun, Shin Bet'in çoğunlukla gizli ve kamu gözetimine tabi olmayan faaliyetlerinin işleyişini içeriyor.

Bu kapsamda Shin Bet, elde ettiği iletişim verilerini 20 yılı aşkın süredir saklıyordu.

Shin Bet veriler aracılığıyla gazetecilerin cep telefonunun konumlarına göre nerede olduklarını, kimlerle ve ne kadar süreyle konuştuklarını öğrenebiliyordu.

İstihbarat servisi Shin Bet 2022 yılı başında, Mayıs 2021 yılında işgal altındaki Doğu Küdüs'teki protestolar sırasında Filistinlilerin telefonlarını izlemek için casus yazılım kullandığını ve onlara tehdit edici mesajlar gönderdiğini kabul etmişti.

İsrail polisi de halka karşı aynı gözetleme sistemini kullandığını itiraf etmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.