İsrail istihbaratı Batı Şeria'da artan saldırılardan endişeli

İsrail istihbaratı Batı Şeria'da artan saldırılardan endişeli

İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde gerilim tırmanıyor.

İsrail İç İstihbarat Servisi Shin Bet, Batı Şeria'daki güvenlik durumunun risk oluşturduğu iddiasıyla alarma geçti.

Batı Şeria kaynaklı saldırıların artış göstermesi sebebiyle Filistin yönetiminin kontrolü altındaki bölge bir süredir İsrail'in gündemindeydi.

Middle East Monitor'ün İsrail medyasına dayandırdığı habere göre, Shin Bet, güvenlik konusunda tehditlerin meydana geldiği Batı Şeria'nın kuzey kesiminde bazı yerleşim yerlerine set çekilmesini teklif etti.

Jerusalem Post'un haberine göre, Shin Bet, "güvenlik sorunlarının patlak verdiği" Cenin kenti de dahil bazı bölgelerin izole edilmesini istiyor.

İsrail'in üst düzey operasyonel yeteneklere sahip birimlerinin Batı Şeria'nın kuzeyinde yoğun bir şekilde varlık gösterdiği biliniyor.

Bu kapsamda Filistinliler ile İsrail güçleri arasında zaman zaman başta Cenin ve Nablus olmak üzere kuzey bölgelerinde çatışmalar baş gösteriyor.

Son olarak iki Filistinli, Batı Şeria'nın Cenin kentindeki El-Cilme kontrol noktasında İsrail askerleriyle çatışmalar yaşamış ve bunun sonucunda 30 yaşındaki İsrailli Binbaşı Bar Falah'ın öldürüldüğü açıklanmıştı.

Falah, Batı Şeria'daki etkin İsrail ordu birimlerinden Nahal Keşif Taburu'nun komutan yardımcısıydı.

Long War Journal'de yazan Joe Truzman, İsrail ordusu ile çatışmalarda Filistin yönetimine bağlı güçlerin de iştirak ettiğini öne sürmüştü.

Batı Şeria'da son durum

İsrail güçlerinin son dönemde Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin ve Nablus'ta askeri varlığını artırması dikkati çekiyor.

Bölgedeki Filistinlilerin karşı saldırılarına maruz kalan İsrail güçlerinin durumuna ilişkin Tel Aviv yönetimi içerisinde birtakım endişeler yaşanıyor.

İsrail güçleri son haftalarda Batı Şeria'da güvenlik zaafiyetlerinin oldukça fazla olduğuna işaret ediyordu.

Bu kapsamda İsrail hükümeti Batı Şeria'daki kontrolü sağlayan Filistin yönetiminin güvenlik güçlerine destek verilmesi gerektiği yönünde tartışmalarda bulunuyordu.

Bölgenin kuzeyinde güvenliğin sağlanamaması durumunda Cenin ve Nablus menşeli saldırıların artabileceği sinyali veriliyor.

İsrail kaynakları bölgede gerçekleşen baskınlarda sonucu 5 ayda bin 500 Filistinlinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

5 aylık dönemde bölgeye yaklaşık olarak 2 bin 50 baskın düzenlendi.

Bu baskınlar sonucu 90 Filistinli İsrail güçlerince öldürüldü.

Öldürülenler arasında Al Jazeera Arapça servisinin muhabiri Şirin Ebu Akile'nin bulunması da İsrail'in saldırgan politikasına eleştirileri yükseltti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum