"İsrail Kızıldeniz'de İran'a ait gemiye saldırı düzenledi"

"İsrail Kızıldeniz'de İran'a ait gemiye saldırı düzenledi"

Kızıldeniz'de İran'ın askeri istihbarat amacıyla kullandığı bir gemiye İsrail donanmasının saldırı düzenlediği iddia edildi.

Kızıldeniz'de İran'ın askeri istihbarat amacıyla kullandığı bir gemiye İsrail donanmasının saldırı düzenlediği iddia edildi.

Aktarılan bilgilere göre dün öğle saatlerinde Kızıldeniz'de Yemen ile Eritre arasında seyreden İran'a ait SAVIZ isimli bir ticaret gemisi saldırıya hedef oldu.

Saldırının İsrail Donanması'na bağlı denizaltılar tarafından gerçekleştirildiği ve geminin ağır hasar gördüğü öne sürüldü.

Olaya dair iddialar Arap, İsrail ve İran basınında kendisine yer buldu.

Reuters, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün saldırıyı doğruladığını aktardı.

New York Times'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı bir habere göre İsrail, dün ABD'yi, SAVIZ'i 07.30 sularında vurduğu konusunda bilgilendirdi. SAVIZ'in, İran'ın İsrail gemilerine yönelik saldırıları sebebiyle vurulduğu ifade edildi.

"İran'ın komuta gemisi"

SAVIZ adlı geminin İran Devrim Muhafızları tarafından, Yemen ve Kızıldeniz'deki İran faaliyetlerini komuta amacıyla kullanıldığı biliniyordu.

İran söz konusu gemiyi Yemen'deki Husilere askeri, istihbari ve kurmay destek verme amacıyla da kullanıyordu.

Gemi İran'ın bölgedeki askeri ve istihbari komuta merkezi olarak anılıyordu.

SAVIZ aynı zamanda İran'ın bölgedeki diğer ticari gemilerine de koruma görevi görüyordu. Gemi yaklaşık iki yıldır bölgede bulunuyordu ve neredeyse hareketsiz durumdaydı.

Son dönemde Akdeniz, Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Umman Denizi hattında İran ile İsrail arasında gerilim artıyor. İki taraf birbirlerine ait ticari gemilere yer yer saldırılar düzenliyor.

SAVIZ gemisine yönelik saldırının gerginliği daha da tırmandırması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.