İsrail Lübnan sınırında savaşa hazırlanıyor

İsrail Lübnan sınırında savaşa hazırlanıyor

İsrailli Bakan Gantz bir basın toplantısında "İsrail'in kuzey sınırındaki durum değişim gerektiriyor" dedi.

İsrailli üst düzey bakan Benny Gantz, ülkenin Lübnan sınırındaki durumun "değişmesi gerektiğini" söyleyerek Hizbullah ile askeri gerilimin tırmanma ihtimaline göndermede bulundu.

İsrail'in savaş kabinesinin bir üyesi olan Gantz Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail ile güney Lübnan'daki silahlı gruplar arasında diplomatik bir çözüm şansının hızla tükendiğini söyledi.

Gantz bir basın toplantısında "İsrail'in kuzey sınırındaki durum değişim gerektiriyor" dedi.

Gantz, "Eğer dünya ve Lübnan hükümeti İsrail'in kuzey sakinlerine ateş açılmasını engellemek ve Hizbullah'ı sınırdan uzaklaştırmak için harekete geçmezse, diplomatik çözüm için süre doluyor, bunu -İsrail ordusu- yapacaktır" dedi.

Bu açıklamalar, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonunun Hizbullah gibi İran destekli grupları da içine alarak daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşebileceği yönündeki endişeleri arttıran son gelişmeler oldu.

Lübnan’ın güneyindeki silahlı gruplarla İsrail ordusu arasında 7 Ekim’den bu yana çatışmalar yaşanıyor.

O tarihten bu yana İsrail soykırıma varacak şekilde Gazze'yi acımasızca bombalıyor.

7 Ekim’den bu yana çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 21.000'den fazla insanın ölümüne neden olan saldırılar, 2.3 milyonluk nüfusun neredeyse tamamını yerinden etti.

İsrail'in Gazze'ye saldırısı İsrail-Lübnan sınırında gerginliği tetiklerken, İsrail güçleri ile Hizbullah arasında aralıklı olarak çatışmaların yaşandığı ve iki tarafın 2006'da tam ölçekli bir savaşa girmesinden bu yana bölgede en gergin sürecin yaşandığı bildirildi.

AFP haber ajansının yaptığı sayıma göre, İsrail ve Lübnan'da on binlerce kişi yerinden edildi ve çatışmaların başlamasından bu yana Lübnan tarafında çoğu Hizbullah savaşçısı olmak üzere 150'den fazla kişi hayatını kaybetti. Ajans bu sayıya üçü gazeteci olmak üzere 20 sivilin de dahil olduğunu belirtti.

Salı günü İsrail'in kuzeyinde bir Hizbullah saldırısında 11 kişi yaralanırken, İsrail'in Bint Cübeyl'e düzenlediği saldırıda biri Hizbullah savaşçısı olmak üzere üç kişi öldü.

Al Jazeera muhabiri Ali Haşim'in Bint Cübeyl'den bildirdiğine göre, İsrail savaş uçakları sınırdan çok uzaktaki kasabaları dahi hedef alıyor.

Haşim, "Gerçek şu ki, bu bölge artık tam bir savaş alanına dönüşüyor, her an bir İsrail insansız hava aracını beklerken etrafta dolaşmak çok tehlikeli, çok riskli hale geliyor." diye ekledi.

Ancak şu ana kadar iki taraf için karşılıklı saldırılar dışında bölgedeki dengelerde köklü değişikliklere yol açacak bir gelişme yaşanmadı.

Çatışmaların sınırlı olması, daha büyük bir savaşa ilişkin ilk endişeleri azaltmıştı. Ancak son haftalarda İsrailli yetkililer, Hizbullah'a karşı daha güçlü adımlar atabileceklerini dile getirdiler.

Çarşamba günü sınıra yakın bir bölgeye yaptığı ziyarette konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, İsrail'in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı hedef alabileceğini, bunun da İran'la güçlü bağları olan bu silahlı grupla daha büyük bir çatışmanın fitilini ateşleyeceğini söyledi.

Cohen, "Diplomatik seçeneklerden en iyi şekilde yararlanmak için çalışacağız," dedi. "Eğer işe yaramazsa, tüm seçenekler masada olacak.” diye ekledi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum