İsrail Maliye Bakanı: Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere saldırıları terör değil, savaş

İsrail Maliye Bakanı: Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere saldırıları terör değil, savaş

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarını "terör" olarak nitelemekten kaçınması dikkat çekti.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarını normalleştirmesi tepki topladı.

Smotrich, partisinin haftalık toplantısı öncesinde pazartesi günü yaptığı açıklamada, Yahudi yerleşimcilerin Filistin köylerine yönelik saldırılarını "terör" olarak nitelemeyi reddetti.

Yahudi yerleşimcileri "kardeş" olarak tanımlayan Smotrich, "terörizm denilen şeyin aslında Yahudileri topraklarından çıkarmak isteyen düşmana karşı bir savaş olduğunu" savundu.

Smotrich böylece Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddetinin "sivil suç" olarak sayılması gerektiğini vurguladı.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in Yahudi yerleşimcilere "Batı Şeria'daki tepelere akın etme" çağrısı hakkında sorulan Smotrich, Yahudi yerleşim yeri girişimlerini tamamen desteklediğini ancak bunun organize ve yasal şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Ancak Batı Şeria'daki sivil işlerden sorumlu bir yetkili de olan Smotrich, Batı Şeria'da İsrail yasalarına ihlal edici bir şekilde kümelenen Yahudi yerleşimcilerin yerleştikleri bölgelerden tahliye edilip edilmeyeceğine değinmedi.

Üst düzey İsrailli yetkililerin Yahudi yerleşimcilerin saldırılarına tepki göstermeyişi ve "terör" olarak nitelemeyişinin yerleşimcileri Filistinlilere yönelik saldırılar gerçekleştirmeye teşvik ettiği düşünülüyor. Mevcut İsrail hükümetinin yönetimi altında, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarında keskin bir artış yaşandığı gözlemleniyor.

Öte yandan İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimlerinde 5 binden fazla yeni konut inşaatına onay vermişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.