İsrail, Mossad müzakerecilerini Katar'dan çekti

İsrail, Mossad müzakerecilerini Katar'dan çekti

Hamas saatler sonra yaptığı açıklamada Gazze'deki saldırılar sona erene kadar İsrail ile başka esir değişimi yapılmayacağını söyledi.

İsrail, Mısır ve ABD ile birlikte Hamas ile İsrail arasında yeni bir anlaşma için arabuluculuk yapan Katar'daki Mossad heyetini geri çekti.

Cumartesi günü Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, müzakerelerin çıkmaza girmesinin ardından ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun talimatıyla Mossad Başkanı David Barnea'nın Doha'daki ekibine İsrail'e dönme talimatı verdiği belirtildi.

Açıklamada Hamas, "Gazze'deki ateşkesin uzatılmasına ilişkin anlaşmanın kendisine düşen kısmını yerine getirmemekle" suçlandı. Açıklamada ayrıca anlaşmanın Hamas'a iletilen ve üzerinde mutabık kalınan bir liste uyarınca Gazze'de tutulan tüm kadın ve çocukların serbest bırakılmasını içerdiği belirtildi.

Hamas saatler sonra yaptığı açıklamada Gazze'deki saldırılar sona erene kadar İsrail ile başka esir değişimi yapılmayacağını söyledi.

Al Jazeera'ye konuşan Hamas'ın iki numaralı ismi Salih el Aruri, "Resmi duruşumuz saldırılar sona erene kadar esir takası yapılmayacağı yönünde" dedi.

El Aruri, "Bizim -Filistinli- mahkumlarımız serbest bırakılmadan ve ateşkes yürürlüğe girmeden İsrailli mahkumlar serbest bırakılmayacak." ifadelerini kullandı.

El Aruri ayrıca, "İsrailli mahkumlardan geriye kalanlar orduda görev yapan askerler ve siviller" diye ekledi.

Hamas yetkilisi, grubun "kendi şehitlerimiz karşılığında ölü İsraillilerin cesetlerini takas etmeye hazır olduğunu, ancak bu cesetleri ankazlardan çıkarmak için zamana ihtiyacımız olduğunu" söyledi.

El Aruri, "İşgal yönetimi kadın ve çocukları hala elimizde tuttuğumuz konusunda ısrar ediyor ama biz hepsini çoktan serbest bıraktık" şeklinde konuştu.

Doha'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Ali Haşim ise şunları aktardı: " Taleplerin artık değiştiği göz önüne alındığında, İsrailliler Hamas'tan kadın askerleri serbest bırakmasını talep ediyor."

Ali Haşim, "Şimdi İsraillilerin çekilmesiyle birlikte bir çıkmazla karşı karşıyayız. Bu müzakerelerin sona ereceği anlamına gelmiyor. Başka bir arabuluculuk ve farklı taraflardan yeni fikirler olabilir" dedi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.