İsrail muhalefeti erken seçim çağrısı yaptı

İsrail muhalefeti erken seçim çağrısı yaptı

İsrail'de Binyamin Netanyahu hükümetine erken seçim yapılmasına yönelik çağrılar artıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun başlıca siyasi rakiplerinden İsrail Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz, Çarşamba günü kamuoyuna yaptığı açıklamada Eylül ayında erken seçim yapılması çağrısında bulundu.

Gantz "Birlik içinde kalabilmemiz ve karşı karşıya olduğumuz görevlerde başarılı olabilmemiz için, halkın yakında bir kez daha güvenlerini göstermelerini isteyeceğimizi, 7 Ekim felaketini ve öncesinde yaşananları görmezden gelmeyeceğimizi bilmesi gerekir" dedi.

Talebini Netanyahu'ya bildirdiğini belirten Gantz, hükümetin seçim tarihine karar verememesi halinde koalisyondan ayrılıp ayrılmayacağını söylemedi.

Netanyahu'nun partisi Likud ise Gantz'ı İsrail savaştayken "küçük politikalarla uğraşmayı bırakmaya" çağırdı. Partiden yapılan açıklamada, seçimlerin İsrail'de bölünmeye yol açacağı ve Gazze'deki savaşa zarar vereceği öne sürüldü.

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid de Gantz'ın açıklamasına destek oldu. Lapid, mevcut hükümetin "mümkün olduğunca erken" istifa etmesi çağrısında bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"İsrail Devleti, bu korkunç, tehlikeli ve ülke tarihindeki en başarısız hükümetin gitmesi için altı ay daha bekleyemez. Bu hükümet mümkün olduğunca erken gitmeli ki rehineleri geri getirebilelim, tahliye edilen vatandaşların geri dönmesini sağlayalım, Hamas'ı yenelik ve birilerinin İsrail orta sınıfına bakmasını sağlayalım."

Daha önce de hükümetin bakanlarından Gadi Eisenkot ve eski Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin de erken seçim çağrısı yapmıştı.

İsrail'de 7 Ekim'den bu yana Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetine yönelik tepkinin arttığı dikkat çekiyor.

Normal şartlar altında İsrail'de seçimlerin 2026 yılında yapılması gerekiyor. Ancak Netanyahu hükümetine erken seçim yapılması yönündeki baskılar artıyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.