İsrail ordusu Batı Şeria'da savaş mı çıkarmak istiyor?

İsrail ordusu Batı Şeria'da savaş mı çıkarmak istiyor?

İsrail ordusu Filistin şehirlerindeki saldırılarını artırırken İsrail hava saldırısı Cenin mülteci kampındaki bir camiyi hedef aldı.

İsrail ordusu Pazar günü erken saatlerde işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlediği hava ve kara saldırılarında beş Filistinliyi katletti.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail savaş uçaklarının yerel saatle sabah 03.00 sularında Cenin'de bir camiyi vurduğunu ve o esnada camide bulunan 2 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

İsrail askerlerinin Tubas, Nablus ve Cenin'in güneyindeki Kabatiya kasabasına düzenlediği baskınlarda üç kişi daha katledildi.

"Son 20 yılın en yüksek ölü sayısı"

Filistinli grupların İsrail yerleşimlerine yönelik daha önce benzeri olmayan saldırının başladığı 7 Ekim'den bu yana geçen 16 gün içinde Batı Şeria'da 30'u çocuk en az 90 Filistinli İsrail askerleri ve yerleşimciler tarafından öldürüldü.

Batı Şeria'daki ölü sayısı önceki yıllara kıyasla büyük bir artış gösterdi.

Son yirmi yılın en yüksek ölü sayısının görüldüğü bu yılın Ekim ayından önce Filistin topraklarında ayda ortalama 20 kişi öldürülüyordu.

İsrail 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'yı tecrit altında tutuyor, kontrol noktalarını kapatıyor, kasaba ve köylerin girişlerini güçlendiriyor ve Ürdün sınırından giriş çıkışlara katı kısıtlamalar getiriyor.

Ordu ayrıca Filistin kasaba ve köylerinde baskın ve tutuklama saldırılarını artırırken, yerleşimci şiddeti yüzde 40'tan fazla artmış durumda.

Perşembe günü İsrail ordusu, Tul Karm yakınlarındaki Nur Şems mülteci kampında, 24 saat süren ve ardında geniş çaplı bir yıkım bırakan bir baskın sırasında 5'i çocuk 13 Filistinliyi öldürdü

Yoğun nüfuslu bir bölge olan Cenin mülteci kampına düzenlenen hava saldırısı İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilen büyük bir tırmanış anlamına geliyor. İsrail hava saldırıları genellikle Batı Şeria'yı hedef almıyor.

İsrail ordusu camideki bir "yeraltı tünelini" hedef aldıklarını söyledi. Middle East Eye (MEE) bu iddiayı bağımsız olarak doğrulayamadı.

Ordu, daha fazla ayrıntı vermeden bir "hava aracı" kullandığını da ekledi. Haaretz'e göre, 2000-2005 yılları arasındaki İkinci İntifada'dan bu yana Batı Şeria'da bir ilk olan hava saldırısı bir savaş uçağı tarafından gerçekleştirildi.

Caminin bombalanmasından kısa bir süre sonra İsrail istihbarat görevlileri, İsrail'in arananlar listesinde yer alan Cenin'deki Filistinli savaşçıların ailelerini aradı.

Bazılarına MEE tarafından ulaşılan telefon görüşmelerinde İsrailli subaylar, Ceninli Filistinlilerin ailelerine Pazartesi günü sabah 7.00'den önce İsrail ordusuna teslim olmazlarsa onları "öldüreceklerini" söyledi.

Subayın bir telefon görüşmesinde Filistinli savaşçılardan birinin babasına "Oğlunun yaşamasını istiyorsan ona teslim olmasını söyle" dediği duyuluyor.

Temmuz ayında İsrail ordusu Cenin'de 48 saat süren ve insansız hava araçları ile kara birliklerinin kullanıldığı geniş çaplı bir saldırı düzenlemişti. Saldırıda en az 12 Filistinli ve bir İsrail askeri ölmüştü.

Batı Şeria'daki tırmanış, İsrail'in Lübnan ve Suriye'de artan hava saldırılarıyla aynı döneme denk gelirken, hava kuvvetleri Gazze'yi iki haftadan uzun bir süredir aralıksız vurmaya devam ediyor.

7 Ekim'de Filistinli savaşçılar İsrail'in güneyinde ölümcül bir sürpriz saldırı gerçekleştirerek en az 1.400 kişinin ölümüne neden oldu.

İsrail buna Gazze'yi acımasızca bombalayarak karşılık verdi ve yüzde 70'i çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan 4,385'ten fazla kişiyi öldürdü.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.