İsrail ordusunun Şifa Hastanesi'nden yayınladığı videolardaki tutarsızlıklar neler?

İsrail ordusunun Şifa Hastanesi'nden yayınladığı videolardaki tutarsızlıklar neler?

İsrail ordusunun sosyal medya hesabındaki bir videoyu kaldırıp ertesi gün daha kısa ve düzenlenmiş halini yayınlaması birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.

İsrail ordusunun, Gazze'deki Şifa Hastanesini işgal etmeden hemen önce servis ettiği bir sosyal medya paylaşımında hastanenin Hamas tarafından kontrol ve komuta merkezi olarak kullanıldığını iddia etmiş sonrasında bu paylaşımı silmişti.

İsrail ordusu Çarşamba günü söz konusu paylaşımı kaldırdı ve yerine ertesi gün bir düzenleme ile daha kısa bir versiyonunu paylaştı. İsrail ordusu tarafından paylaşımın silinmesine yönelik herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ordu sözcüsü Jonathan Conricus videonun her iki versiyonunun başında "Şu anda Şifa Hastanesi'nin bu binasında bulduğumuz tüm kanıtları tek seferde, hiçbir düzenleme yapmadan çekeceğiz" dedi.

Ancak videonun en son ve daha kısa versiyonunun altı dakika 26 saniyelik karesinde görüntülerin montajlandığı açıkça görülüyor.

Conricus videoda izleyicilere, İsrail ordusunun Gazze'nin en büyük sağlık tesisinde Hamas savaşçılarının varlığına dair kanıtlar olduğunu söylediği, savaş teçhizatı ve silahların yanı sıra diğer eşyaları da gösteriyor.

Ordunun "hastane ekipmanı" olarak tanımladığı malzemelerin bulunduğu iddia edilen torbalar da videoda gösterilenler arasında.

Ancak, torbaların içindekiler yakından incelendiğinde İsrail ordusunun "hastane ekipmanı" olarak adlandırdığı şeylerin aslında sargı bezi ve merhemler olduğu görülüyor.

İsrail askeri sözcüsüne göre bunların hastanede bulunması Gazze'nin tıbbi malzeme ve ekipmana olan ihtiyacını uydurma kılıyor. Ayrıca izleyicilere bir dizüstü bilgisayar ile birkaç CD göstererek bunların değerli istihbarat içerdiğini iddia ediyor.

Ancak videonun yeni versiyonunda aynı dizüstü bilgisayar bulanıklaştırılmış. Orijinal videoda bilgisayarın ekranına odaklanıldığında bilgisayarın modeli görülebiliyordu: Lenovo ThinkPad L460, CD okuyucusu olmayan bir dizüstü bilgisayar.

TV raporları daha fazla soruyu ortaya koyuyor.

İsrail ordusuyla birlikte Gazze'de bulunan BBC ve Fox News muhabirleri tarafından yayınlanan televizyon görüntüleri, hastanedeki sahnenin nasıl değiştirildiğini belgeleyen başka tutarsızlıkları da ortaya koyuyor.

Muhabirler hastanenin MR odasına götürülmüş ve kendilerine Hamas savaşçılarının orada bulunduğuna dair kanıt olduğu söylenen görüntüleri çekmişlerdi.

Görüntülerde, İsrail ordusu tarafından paylaşılan orijinal videodaki bir AK-47 yerine, olay yerinde iki AK-47 tüfek görülüyor.

BBC'nin kendi doğruluk kontrol analizi de muhabirinin olay yerine İsrail ordusunun videosunu kaydetmesinden sadece birkaç saat sonra girmesine izin verildiğinin altını çizdi. -İsrail ordu sözcüsünün kolundaki saatten de anlaşılacağı üzere-

İsrail ulusal medyasında yer alan bir açıklamada ordu, Şifa Hastanesi'ndeki olay yerini kendisinin kurguladığı iddialarını reddetti.

Ordu kaynakları, "Bazı bölgelerde patlayıcıların yerlerinin değiştirilmesi, yönetilmesi, mayınların ve patlayıcıların uzaklaştırılması gerekiyordu. Ancak bunun sonrasında medya odaya sokulabildi" dedi.

Videolardaki tutarsızlıklar, olay yerinde yapıldığı iddia edilen değişikliklerle ilgili ciddi soru işaretleri doğurmaktadır. İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında hastaneleri hedef almak için bu tür sözde kanıtları gerekçe olarak kullanması nedeniyle bu soruların yanıtlanması hayati önem taşımaktadır.

Dahası, sözde kanıtlar İsrail ordusunun Şifa Hastanesi içinde Hamas'a ait bir komuta-kontrol merkezi olduğu iddiasını doğrulamaktan çok uzaktır.

Öte yandan bundan sonraki süreçte İsrail ordu güçleri tarafından servis edilecek olan videoların doğrulu konusunda ciddi şüpheler oluşacağı kesin.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.