İsrail saldırıları sebebiyle Batı Şeria'da son 60 yılın en kötü dönemi yaşanıyor
İsrail'in işgal altındaki toprakları yerle bir etmesi nedeniyle yaklaşık 45.000 Filistinli yerinden edildi.
İnsan hakları uzmanlarına göre İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik son ölümcül saldırısı, 1967 Savaşı'ndan bu yana görülmemiş bir seviyeye ulaşarak en az 45.000 Filistinliyi evlerinden etti.
İsrail birliklerinin askeri helikopterler ve zırhlı araçlardan oluşan büyük konvoylarla işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzey bölgelerine girerek Cenin, Tulkarem ve Tubas şehirlerine saldırdığı yaz aylarından bu yana İsrail işgal altındaki topraklarda acımasız bir saldırı yürütüyor.
İsrail, Ocak ayında Gazze Şeridi'nde kırılgan bir ateşkes imzalandıktan sonra saldırılarını daha da arttırdı. Aynı ay İsrail ordusu Cenin ve çevresine yeni bir saldırı başlattı ve Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre son saldırılarda 25 Filistinli öldü.
Trump Gazze ve Ukrayna'da yeni bir sayfa açmaya çalışırken tüm yollar Riyad'a çıkıyor
BM Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, İsrail'in Ocak ayından bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da en az 38 hava saldırısı düzenlediğini ve bunun önemli bir tırmanış olduğunu söyledi. İşgal altındaki Batı Şeria'da 2024 yılına kadar hava saldırıları son derece nadir görülen bir olaydı.
İsrail saldırılarını Cenin, Tulkarem ve Tubas gibi mülteci kampları üzerinde yoğunlaştırdı. Bu kamplar, İsrail devletinin kurulduğu 1948 yılında yaşanan Nekbe'de (Büyük Felaket) yerlerinden edilen Filistinlilerin torunlarına ev sahipliği yapıyor.
Yaklaşık 750.000 Filistinli 1948 Nekbe'si sırasında Siyonist milisler tarafından evlerinden zorla çıkarıldı. Bugün onların torunları dünya çapında yedi milyon Filistinli mülteciyi oluşturuyor.
Bunların yaklaşık bir milyonu işgal altındaki Batı Şeria'da, yaklaşık dörtte biri ise 19 mülteci kampında yaşıyor.
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Şubat ayında yaptığı açıklamada işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzey bölgelerinden yaklaşık 45.000 Filistinlinin yerinden edildiğini belirtmişti.
UNRWA, birçok mülteci kampının “neredeyse sakinlerinden boşaltıldığını” söyledi ve bunun 2000-2005 İkinci İntifada'dan bu yana bölgedeki en uzun harekat olduğunu ekledi.
Bu aynı zamanda yüz binlerce Filistinlinin yerinden edildiği 1967 Savaşı'ndan bu yana yaşanan en istikrarsız döneme işaret ediyor. İnsan hakları uzmanları, bu Filistinlilerin yaklaşık yüzde 95'inin Ürdün'e kaçtığını, daha az bir kısmının da Suriye ve Lübnan'a gittiğini belirtiyor.
Netanyahu: Trump'ın Gazzelileri sürme planına bağlıyız
Saldırı, uzmanların ilhak tehdidi uyarısında bulunduğu İsrail'in bölgedeki işgalini derinleştirme çabalarının ortasında geldi.
Şubat ayında İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 10.000 dönümden (1000 hektar) fazla araziye el koymak için iki bildiri yayınladı. “Geçici askeri kararlar” olarak adlandırılan bu kararların hedefinde Tubas bölgesinde 8.734 dönüm ve Ramallah'ın doğusundaki bazı köylerde 2.394 dönüm arazi bulunuyor.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye