İsrail: Suudi Arabistan'la normalleşmeden de ilişkileri geliştiririz

İsrail: Suudi Arabistan'la normalleşmeden de ilişkileri geliştiririz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Suudi Arabistan'la normalleşme sağlamadan da bu ülkeyle ilişkileri geliştirebileceklerini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ile Suudi Arabistan'ın resmi olarak diplomatik düzeyde birbirlerini tanımasalar bile ekonomik ve ticari ilişkileri derinleştireceğine inandığını söyledi.

Binyamin Netanyahu, pazar günü İsrail'in Suudi Arabistan'la normalleşme süreci hakkında Bloomberg'e açıklamalarda bulundu.

Netanyahu, "İsrail ile Suudi Arabistan'ın ilişkileri normalleştirmesinin iki ülkenin ekonomik olarak çıkarına olduğunu" ifade ederken bu durumun "İran'ı da bölgede agresif bir tavır takınmaktan alıkoyabileceğini" kaydetti.

Suudi Arabistan'la resmi diplomatik ilişkileri tesis edecek bir anlaşmaya varılması konusunda kendinden emin olduğunu belirten Netanyahu, normalleşme olmasa bile iki ülkenin "Arap Yarımadası'ndan Avrupa'ya uzanan ve enerji, ulaşım ve iletişim teknolojilerini içeren bir ekonomik koridor geliştirebileceğini" vurguladı.

Netanyahu söz konusu "ekonomik koridor" hakkında "Bunu gerçekleştireceğiz. Benim düşüncem, resmi ilişkilere sahip olalım veya olmayalım bunu gerçeğe dönüştüreceğimiz yönünde." diye konuştu.

İsrail'i Suudi Arabistan'a bağlantıs sağlayacak kara bağlantısı projesi

İsrail, Suudi Arabistan'a kadar uzanan bir kara bağlantısı projesi fikri ortaya atmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, İsrail'le Suudi Arabistan'ı birbirine bağlayacak kara köprüsü projesinin çalışmalarına başlandığını ve iki ülke arasındaki ilişkilerde normalleşme sağlanmasa bile kara bağlantısının hizmet vereceğini söylemişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, gelecekte Suudi Arabistan'a karadan bağlantı sağlayabilecek projenin 100 milyar şekel (27 milyar dolar) değerinde olduğunu ifade etmişti.

Netanyahu "Gelecekte Eilat'tan Akdeniz'e demiryolu ile kargo taşıyabileceğimizi ve İsrail'i trenle Suudi Arabistan ve Arap Yarımadası'na bağlayabileceğimizi de eklemek isterim. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor." demişti.

Son günlerde İsrail'in Suudi Arabistan'la kara bağlantısı kurulması konusunda adımlar atacağı da ifade edilmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.