"İsrail Ukrayna'ya istihbarat sağlamaya başladı"

"İsrail Ukrayna'ya istihbarat sağlamaya başladı"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İsrail ile istihbarat ve savunma alanlarında iş birliğine başladıklarını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo, çarşamba günü başkent Kiev'de bir araya geldi.

Embalo'nun Kiev'i gitmesi, Rusya'nın işgalinin ardından Ukrayna'ya bir Afrika ülkesi lideri tarafından yapılan ilk ziyaret özelliğini taşıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin ofisi tarafından yapılan açıklamada, Gine Bissau Cumhurbaşkan Embalo ile yapılan görüşmelerde, iki lider, Ukrayna'nın küresel gıda krizine çözüm bulmadaki çabaları olmak üzere Ukrayna üretimi tahılların ihracatını ele aldı.

Öte yandan Zelenskiy söz konusu görüşmelerde Ukrayna'nın İsrail ile ilişkilerine değindi.

Ukrinform'un haberine göre, Zelenskiy, bu kapsamda İsrail ve Ukrayna arasında istihbarat ve savunma alanlarında iş birliğinin başlatıldığını ilan etti.

İsrail'in bir süredir Ukrayna'ya silah yardımı yapmayı reddettiği biliniyordu. İsrail Rusya'nın Ukrayna işgali boyunca bu ülkeye yalnızca insani yardım sevkiyatı gerçekleştirdiğini açıklıyordu.

Ancak Rusya'nın sahada Ukrayna'ya karşı İran üretimi olduğu belirtilen insansız hava araçlarını kullanmasının ardından Kiev yönetimi, İsrail'den destek alma çağrılarını artırdı. Bu çağrıların iş birliği ile sonuçlandığı belirtiliyor.

İsrail tarafından konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.

Diğer taraftan Zelenskiy yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin henüz başlangıç aşamasında olduğunu vurguladı.

Zelenskiy ayrıca İsrail ile ilişkilerde pozitif bir ivme yakaladıklarının da haberini verdi.

İsrail'in istihbari boyutta Ukrayna'ya sağladığı veriler hakkında halihazırda bilgi sahibi olduklarını söyledi.

Zelenskiy, İsrail'in Ukrayna ile paylaştığı bilgiler arasında "İran üretimi 400 İHA'nın sivillere karşı kullanıldığı bilgisi" olduğunu da ekledi.

The New York Times'ta yer alan bir haberde, İsrail'in son dönemde Ukrayna'ya İran üretimi İHA'ları nasıl etkisiz hale getirebilecekleri konusunda bilgi verdiği paylaşılmıştı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.