İsrail'de hükümeti kuracak oylama bugün yapılıyor

İsrail'de hükümeti kuracak oylama bugün yapılıyor

İsrail'de bugün yapılacak güven oylamasıyla Netanyahu'suz hükümetin göreve başlaması bekleniyor.

İsrail'de bir devir kapanıyor. 2009'dan bu yana sürmekte olan Netanyahu'nun başbakanlığı sona eriyor.

Bugün İsrail meclisi Knesset'te Naftali Benett'in başbakan olacağı koalisyon hükümeti güven oylamasına girecek. 120 milletvekilli Knesset'te 61 milletvekiliyle küçük bir çoğunluğa sahip olan yeni hükümetin güven oyu alması bekleniyor.

Netanyahu, kendisine muhalif hükümetin kurulma çalışmalarını engellemek için en son mücadeleyi dini sahaya taşımış, kendisini Hz. Musa'ya, rakiplerini ise ona engel olmaya çalışanlara benzetmişti.

Taraftarlarından kendisinin yer almadığı bir hükümete mani olmalarını istemişti.

Yeni hükümet, Birleşik Arap İttifakı isimli Mart 2021 seçimlerinde 4 milletvekili kazanan Arap partisinin katılımıyla kurulabiliyor. Bu partinin Müslüman Kardeşler bağlantılı olduğu iddia edildiyse de, Müslüman Kardeşler bu iddiayı reddetmişti.

Böylece İsrail tarihinde ilk kez bir Arap partisi hükümete katılıyor.

Yeni başbakan Naftali Bennett'in Netanyahu'dan daha radikal vaatleri olan, en az Netanyahu kadar Filistinlilere düşman bir isim olduğu belirtiliyor. 8 partiden oluşan hükümette Benett'in lideri olduğu aşırı sağcı Yamina Partisi yalnızca 7 milletvekiline sahip. Bu sebeple yeni hükümetin oldukça kırılgan olduğu düşünülüyor.

12 yıllık başbakanlık dönemiyle İsrail tarihinin kesintisiz en uzun süre başbakanlıkta bulunan ismi Binyamin Netanyahu sadece Filistin sorunuyla değil yolsuzluk gibi iddialarla da oldukça yıpranmış durumdaydı. Yeni hükümetin bozulması durumunda Netanyahu'nun bu meclis aritmetiğinde yeni bir hükümet kurabilmesi beklenmiyor, sık sık erken seçime giden İsrail'in yeniden erken seçime gidilmesi de ihtimal dahilinde.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.