İsrail'de Netanyahu için 'tamam ya da devam' seçimi

İsrail'de Netanyahu için 'tamam ya da devam' seçimi

Son yılların en çekişmeli seçimlerinden birine sahne olacak İsrail'de halk oylarını kullanmak için sandık başında.

İsrail meclisi Knesset'teki 120 sandalye için toplam 41 parti, 5 milyon 800 binden fazla seçmenin oyunu almak için yarışacak. Ülkede kamuoyu yoklamaları dördüncü dönemini sonlandıran Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisinin sandıktan ilk sırada çıkacağına işaret ediyor.

Oy kullanma işlemi sabah 07.00'dan akşam 22.00'a kadar devam edecek. Seçimin kaderini kararsızların ve katılım oranının belirlemesi bekleniyor. 2015'teki son genel seçimlerinde sandığa gitme oranı yüzde 71 olmuştu.

Netanyahu 5. dönemine çok yakın

İsrail basınına yansıyan kamuoyu yoklamalarına göre, Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi'nin seçimi az farkla önde tamamlaması bekleniyor. Likud'u, eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ile eski gazeteci Yair Lapid liderliğindeki Mavi-Beyaz ittifakının takip etmesi öngörülüyor.

Seçim barajının yüzde 3,25 olduğu ülkede, 41 partiden 10 ile 14'ünün meclise gireceği tahmin ediliyor. Fakat anketlere göre hiçbir partinin tek başına iktidara gelmek için gereken 61 sandalyeye ulaşması beklenmiyor. Bu da ülkede yeniden bir koalisyon hükümeti kurulacağına işaret ediyor.

Netanyahu'nun partisi Likud'un başını çektiği sağ partilerin 120 sandalyeli meclise en az 65 milletvekili sokacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle Likud seçimden ikinci parti olarak çıksa dahi Netanyahu'nun, rakibi Gantz'a göre koalisyon hükümeti kurma şansının daha fazla olduğu yorumları yapılıyor. Zira bazı sağ partilerin Gantz-Lapid liderliğindeki koalisyon hükümetinde yer almak istemeyeceği ileri sürülüyor.

Hiçbir siyasi partinin tek başına hükümet kurabilmek için mutlak çoğunluğu elde edemeyeceğine kesin gözüyle bakılan seçimlerin ardından yeni koalisyonun kurulmasının günler hatta haftalar sürebileceği öngörülüyor.

Yolsuzluk skandalları sonuçları etkiler mi?

Binyamin Netanyahu hakkında 3 farklı yolsuzluktan dava açılması ihtimali bulunuyor. Başbakan bu durumu seçimleri etkilemeye yönelik bir 'cadı avı' olarak nitelendiriyor. İddiaların tamamen asılsız olduğunu belirten Netanyahu uzun yıllar daha başbakanlığı sürdürme niyetinde olduğunu ve seçimlerden yine zaferle çıkacağını açıklamıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.