İsrail'de erken seçime günler kala anketlerde son durum

İsrail'de erken seçime günler kala anketlerde son durum

İsrail'de yapılacak olan erken seçim öncesinde İsrail Başbakanı Netanyahu'nun partisi olan Likud Partisi'nin anketlerde geriye düştüğü bildirildi.

İsrail'de Likud Partisi lideri ve Başbakan Binyamin Netanyahu, erken seçime günler kala son kamuoyu yoklamalarında rakiplerinin gerisine düştü.

Ancak beşinci dönemde de iktidara gelmesini sağlayacak olası bir koalisyon hükümeti oluşturmak için önünde çeşitli seçenekler bulunuyor.

Yediot Ahronoth gazetesinin cuma günü yayımladığı anketinde, eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ile eski gazeteci Yair Lapid liderliğinde kurulan "Mavi-Beyaz" ittifakın, 120 sandalyeli meclise 30, Netanyahu'nun partisi Likud'un ise 26 milletvekili göndereceği sonucunu ortaya koydu.

Hiçbir siyasi partinin tek başına hükümet kurabilmek için mutlak çoğunluğu elde edemeyeceğine kesin gözüyle bakılan seçimlerin ardından yeni koalisyonun kurulmasının günler hatta haftalar sürebileceği öngörülüyor.

Ancak Netanyahu'nın diğer sağ partilerle birlikte oluşturacağı blokun, 63 ile 67 arasında milletvekilliği kazanabileceği tahmin ediliyor.

Erken seçimde İşçi Partisi'nin 10 milletvekili çıkarak üçüncülüğe oturması bekleniyor.

İsrail vatandaşı Filistinlilerin partilerinden Eşitlik ve Barış için Demokrasi Cephesi (Hadash) ile Değişim için Arap Hareketi'nin (Ta'al) kurduğu ittifakın 7, Ulusal Demokratik Birlik (Beled) ile Ortak Arap Listesi'nin oluşturduğu ittifakın ise 4 milletvekili çıkarması bekleniyor.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'in perşembe günü yayımlanan anketinde, Netanyahu'nun partisinin 30, Mavi Beyaz ittifakının ise 27 milletvekili kazanacağı sonucu çıkmıştı.

İsrail vatandaşı Araplardan boykot çağrısı

Bu arada İsrail vatandaşı Araplar, Netanyahu liderliğindeki aşırı sağ blokun geçen yıl meclisten geçirdiği 'Yahudi Ulus Devlet Yasası' nedeniyle seçimleri boykot çağrısı yapıyor.

Kendilerini Filistinliler olarak tanımlayan Arap aktivistler, daha önceki seçimlerde İsrail'deki Arap azınlığın sandığa gitmesi için ikna faaliyetleri yürütmüşlerdi.

Ancak 2018 yılında mecliste kabul edilen ve Arapları ikinci sınıf vatandaş durumuna düşüren 'Yahudi Ulus Devlet Yasasına' kaşı olduklarını belirtiyor.

Yasa, "Ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı sadece Yahudilere aittir." hükmünü içeriyor.

İsrail'de 6 milyondan fazla seçmen, ülkenin yeni başbakanını belirlemek için 9 Nisan'da sandık başına gidecek. Seçimde hiçbir partinin, tek başına iktidara gelmek için gerekli 61 milletvekiline ulaşması öngörülmüyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.