İsrail'de savaş kabinesinin önemli ismi ayrılıyor

İsrail'de savaş kabinesinin önemli ismi ayrılıyor

İsrail'de muhalefetin önde gelen isimlerinden Benny Gantz'ın kabineden ayrılacağı bildirildi.

İsrail'de muhalefetin önde gelen isimlerinden Benny Gantz'a yakın siyasi kaynaklara göre, Gantz bugün yapacağı bir konuşmayla partisinin savaş kabinesinden ayrıldığını açıklayacak.

Gantz'ın bu hamlesi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Knesset'te hala 64 üyeli çoğunluğa sahip koalisyonunu düşürmeyecek. Ancak Gazze'deki savaş devam ederken hükümeti istikrarsızlaştırması ve İsrail'deki siyasi krizi daha da derinleştirmesi muhtemel.

Axios'tan Barak Ravid'in haberine göre, Netanyahu'nun savaş kabinesinin bir üyesi olan Gantz, Biden yönetimi ve diğer birçok Batılı ve Arap hükümet tarafından ılımlı biri olarak görülüyor. Gantz, 7 Ekim saldırısından dört gün sonra kurulan savaş kabinesine katılmıştı.

Gantz 18 Mayıs'ta yaptığı bir konuşmada Netanyahu'ya bir ültimatom vermiş ve kabinenin 8 Haziran'a kadar Gazze'deki savaş için bir stratejiyi onaylamaması halinde partisinin hükümetten ayrılacağını söylemişti.

Gantz konuşmasında aşırılık yanlısı bir azınlığın karar alma mekanizmasını ele geçirdiğini savunmuştu.

Gantz'ın çekilmesiyle Netanyahu hükümetinde aşırı sağcı isimler Itamar Ben Gvir ve Bezalel Smotrich'in ağırlığı daha da artacak. Bu isimlerin Gazze'deki savaşta daha sert bir yaklaşım sergilemesi, Batı Şeria'da Filistin Yönetimi'ne karşı adımlar atması ve Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırıları şiddetlendirmesi için başbakan üzerindeki baskıyı artıracak.

Gantz'ın ayrılması Netanyahu'nun savaş kabinesini dağıtmasına ve kararları çoğunlukla Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın almasına da yol açabilir.

Gantz açıklamasını erteledi

Öte yandan Benny Gantz, İsrail'in bugün Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği rehine operasyonu sonrasında açıklamasını ertelediğini belirtti.

Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampında gerçekleştirilen operasyonda 4 İsrailli rehine kurtarılırken 80 Filistinli ise katledildi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.