İsrail'den Filistinli aileleri parçalayacak karar: On binlerce kişi göçe zorlanıyor

İsrail'den Filistinli aileleri parçalayacak karar: On binlerce kişi göçe zorlanıyor

İsrail meclisi, Filistinli aileleri parçalamayı hedeflemekle suçlanan bir karara imza attı.

İsrail meclisi, Filistinli aileleri parçalamayı hedeflemekle suçlanan bir karara imza attı.

Knesset'te bugün oylanan kararla beraber, Gazze veya Batı Şeria'lı Filistin vatandaşları, İsrail vatandaşı olan Filistinlilerle evlenerek vatandaşlık hakkı elde edemeyecek.

İsrail'in Filistin işgali bölgeyi parçalamış, Filistinlilerin bir kısmı Gazze ve Batı Şeria'da Filistin egemenliği altında yaşarken, bir kısmı ise İsrail vatandaşı olarak İsrail hakimiyetindeki topraklarda yaşamıştı. Bu durum, Filistinlilerin söz konusu bölgeler arasında bölünmüş bir hayat yaşamasına yol açıyor.

İsrail meclisinde 15'e karşı 45 oyla kabul edilen karar sonrası on binlerce Filistinli çift, ayrı yaşamakla Gazze ve Batı Şeria'ya göç etmek arasında bir tercih yapmak zorunda kalacak.

İsrail vatandaşı olan Filistinlilerle evlenenler ise, vatandaş olmadıkları için, İsrail kontrolündeki topraklarda yaşama hakkını kaybedecek.

"İsrail bir Yahudi devleti ve öyle kalacak"

İlk olarak 2003 yılında İntifada sırasında geçici olarak yürürlüğe sokulan söz konusu kararın süresi geçtiğimiz Temmuz ayında sona ermişti.

Koalisyon krizi sebebiyle süresi uzatılamayan karara dair oylama henüz yapılabildi.

Öte yandan, kararın İsrail'in Yahudi kimliğini korumak için alındığına dair görüşler de dile getirildi.

Karara destek veren Dindar Siyonist Partisi milletvekillerinden Simcha Rothman, "İsrail bir Yahudi devleti ve öyle kalacak" ifadelerini kullandı.

Sol ve sosyal demokrat vekiller ise karara tepki gösterdi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.