İsrail'in elindeki Filistinli esirlere dair neler biliniyor?

İsrail'in elindeki Filistinli esirlere dair neler biliniyor?

İsrail, işgal altında tuttuğu topraklardaki Filistinlileri siyasi sebeplerle hapsediyor ve bunu bir silah olarak kullanıyor.

İsrail'in hapsettiği Filistinlilerin durumu, 7 Ekim sonrasında bir kez daha gündeme geldi.

Cezaevlerini Filistinlilere karşı bir silah olarak kullanan İsrail, aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu binlerce Filistinliyi siyasi sebeplerle hapsediyor.

İsrail cezaevlerinde işkence ve kötü muamele oldukça yaygın. Bunun yanı sıra cezaevlerinde yaşamını yitiren Filistinlilerle haberler sık sık duyulsa da bunlar gündem olmuyor.

Filistin merkezli Ad Dameer Mahkum Destek ve İnsan Hakları Derneği'nin yayınladığı rakamlara göre, İsrail cezaevlerinde 7 bin siyasi tutsak bulunuyor. Siyasi tutsakların 2 bin 70'i "idari tutuklulardan" oluşuyor.

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ile 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistinliler İsrail'in bu uygulamasını "keyfi tutukluluk" olarak isimlendiriyor.

6 Kasım 2023 tarihli son raporlara göre bunların yaş, cinsiyet, memleket ve mahkumiyet sürelerine göre dağılımı şu şekilde:

Çocuk: 200 kişi

Kadın: 62 kişi

1948'de işgal edilen bölgeler: 150 kişi

Kudüs: 300 kişi

Gazze: 300 kişi

Filistin Yasama Konseyi üyeleri: 17 kişi

Müebbet hapis cezası alanlar: 559 kişi

20 yıldan uzun süredir hapis yatanlar: 432 kişi

25 yıldan uzun süredir hapis yatanlar: 40 kişi

İsrail'in Filistinli mahkumları tuttuğu çok sayıda cezaevi ve gözaltı merkezi de bulunuyor.

Çeşitli bölgelerde bulunan bu merkezlerin haritası ise şu şekilde:

israil-cezaevi.jpg

İsrail'in elindeki Filistinli tutsakların akıbetinin ne olacağı ise belirsizliğini koruyor.

Son dönemde Gazze'deki saldırılarını sıklaştıran İsrail, Gazze'den de çeşitli suçlamalarla yüzlerce Filistinliyi alıkoymuş durumda.

Gazze'den alıkonulan Filistinlilerin oldukça kötü şartlar altında tutulduğu ve keyfi muamelelere maruz bırakıldığı biliniyor.

Kaynak: Mepa News

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.