İsrail'in Gazze'deki Şifa Hastanesine yönelik baskınıyla ilgili neler biliniyor?

İsrail'in Gazze'deki Şifa Hastanesine yönelik baskınıyla ilgili neler biliniyor?

İsrail'in 11.200'den fazla Filistinlinin ölümüne neden olan beş haftalık Gazze bombardımanı nedeniyle yerinden edilen binlerce sivil de Şifa Hastanesi'ne sığınmış durumda.

Gazze'yi işgal eden İsrail güçleri kent merkezinde kuşatmaya aldığı Şifa Hastanesi kompleksine sabah saatlerinde baskın düzenledi.

İsrail ordusu Çarşamba sabahı erken saatlerde yaptığı açıklamada Şifa Hastanesi kompleksinde "Hamas'a karşı operasyon" düzenlediğini duyurdu. Saldırıyı Gazze'nin en büyük tıbbi tesisine yönelik "hedefli bir operasyon" olarak nitelendiren İsrail ordusu, baskının İsrail ve ABD istihbaratından elde edilen bilgiler doğrultusunda gerçekleştirildiğini öne sürdü.

İsrail iddiasını destekleyecek hiçbir kanıt sunmadan Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın hastaneyi "askeri merkez" olarak kullandığını iddia ediyor. Hamas ise İsrail'in bu iddialarını reddediyor.

Al Jazeera muhabiri Tarık Ebu Azzum'un Çarşamba günü Gazze'nin güneyindeki Han Yunus bölgesinden bildirdiğine göre, onlarca İsrail askeri hastaneye girdi ve tanklar sağlık kompleksinin bahçesinde konuşlandı.

Azzum, "Hastanenin içinde hastalar, doktorlar ve yerlerinden edilmiş insanlar dahil olmak üzere yaklaşık 7.500 Filistinli bulunduğu için baskının bu insanlar açısından oldukça riskli ve tehlikeli olduğu düşünülüyor" dedi.

Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin genel müdürü Dr Munir el Burş, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi'nin bodrum katını aradığını ve kompleks içerisindeki ameliyathane ve acil servis binalarına girdiğini söyledi.

Hastanede cerrah olarak görev yapan Dr. Ahmed El Muhallalati, yerleşkede ağır silah sesleri ve patlamalar duyulduğunu bildirdi. Muhallati Al Jazeera'ye verdiği demeçte "-İsrail- tanklarını ve buldozerlerini merkezin içinde gördük" dedi.

El Muhallati, hastanede 100'ü kritik durumda olmak üzere yaklaşık 700 hastanın bulunduğunu belirtti. Ayrıca 1.000'den fazla sağlık personeli de tesiste mahsur kalmış durumda ancak ilaç ve yakıt sıkıntısı nedeniyle hastalar tedavi edilemiyor.

gazze-hastane.jpg

İsrail'in 11.200'den fazla Filistinlinin ölümüne neden olan beş haftalık Gazze bombardımanı nedeniyle yerinden edilen binlerce sivil de Şifa Hastanesi'ne sığınmış durumda.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre 5.000 ila 7.000 arasında yerinden edilmiş sivil hastane kompleksi içinde mahsur kaldı.

Muhallalati, tesiste mahsur kalan binlerce kişiyi saran korkuyu şu ifadelerle anlatıyor: "Bize ne yapacaklarını bilmiyoruz. İnsanları öldürecekler mi yoksa korkutacaklar mı bilmiyoruz. Tüm propagandaların yalan olduğunu biliyoruz ve onlar da bizim gibi Şifa Hastanesi'nde hiçbir şey olmadığını biliyorlar."

Barbarlık

Şifa Hastanesi'nin etrafındaki bölge haftalardır çok sayıda İsrail saldırısına hedef oluyor. İsrail hükümeti tesisin boşaltılması için uyarılarda bulundu. Ancak Filistinli sağlık görevlileri hastalarını geride bırakamayacaklarını söyleyerek bu çağrıyı reddetti.

Baskın sırasında Filistin Yönetimi Sağlık Bakanı Dr. Mey Keyle, Filistin haber ajansı Wafa tarafından yayınlanan açıklamasında, İsrail güçlerinin "insanlığa, sağlık personeline ve hastalara karşı yeni bir suç işlediğini" söyledi.

Keyle, Filistin yönetiminin İsrail güçlerini "El Şifa kompleksindeki sağlık personeli, hastalar ve yerinden edilmiş insanların hayatlarından sorumlu tuttuğunu" da sözlerine ekledi.

Hamas, hastane baskınının sonuçlarından İsrail ve ABD Başkanı Joe Biden'ı sorumlu tuttuğunu belirterek, baskını " Dördüncü Cenevre Sözleşmesi tarafından korunan bir tıbbi tesise karşı işlenmiş barbarca bir suç" olarak nitelendirdi.

Hamas'ın açıklamasında "İsrail işgali ve onunla işbirliği yaparak çocukları, hastaları ve masum sivilleri öldüren herkes hesap verecek" dedi.

ABD, Hamas ve Filistin İslami Cihad Hareketi'nin Gazze'deki hastaneleri, Şifa Hastanesi de dahil olmak üzere, "askeri operasyonlarını desteklemek, kamufle etmek ve rehineleri tutmak için" kullandıklarına dair "bilgiye sahip olduğunu" belirtti.

Hamas Gazze'deki hastaneleri askeri merkez olarak kullandığı iddialarını reddederek Birleşmiş Milletler'i İsrail'in iddialarının "yalan" olduğunu doğrulamak üzere bağımsız müfettişler göndermeye davet etmişti.

Kanada'daki Queen's Üniversitesi'nde uluslararası hukuk uzmanı olan Ardi Imseis, İsrail'in "kanıt sunma" ve hastanenin Hamas tarafından üs olarak kullanıldığı iddiasını kanıtlama yükümlülüğü olduğunu söyledi.

Imseis, "Saldırının hedefi sivil bir mekandır. İsrailliler askeri bir yapıya dönüştürüldüğüne dair kanıt sunana kadar yapının sivil niteliği değişmez" dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü İsrail ve Filistin Direktörü Ömer Şakir ise Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada "İsrail yönetimi hastanelerin uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki özel koruma haklarının ellerinden alınmasını haklı gösterecek hiçbir kanıt ortaya koymamıştır" dedi.

Şakir, İsrail'in hastanelere saldırmak için öne sürdüğü gerekçeler "görünürde" kabul edilse bile, "uluslararası insancıl hukukun hastanelere saldırılmasına ancak güvenli tahliye için yer açılması halinde izin verdiğini" söyledi.

Şakir sözlerine şöyle devam etti: "Gerçek şu ki Gazze'de gidilebilecek güvenli bir yer yok."

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.