İsrail'in Gazze'deki tünelleri suyla doldurma planı başarılı olabilir mi?

İsrail'in Gazze'deki tünelleri suyla doldurma planı başarılı olabilir mi?

İsrail'in Gazze Şeridi'nde bulunan tünelleri deniz suyuyla doldurmaya yönelik planlarının başarılı olma ihtimali tartışma konusu oldu.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki tünelleri deniz suyuyla doldurmaya başladığı çeşitli raporlara yansımış durumda.

Buna karşın bazı kaynaklar ise söz konusu planın başarılı olamayacağı görüşünde.

Doha Lisansüstü Çalışmalar Enstitüsü'nden Omar Ashour, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, tünelleri suyla doldurma stratejisinin risklerine değindi.

Ashour "Tünellerde rehinelerin varlığı göz önüne alındığında bu çok çok riskli bir durum. Ayrıca bu plan daha önce de denendi ve işe yaramadı." ifadelerini kullandı.

Ashour, daha önce Mısır yönetiminin de Gazze sınırından Mısır'a uzanan tünelleri kanalizasyon suyuyla doldurmayı denediğini ancak başarılı olamadığını belirtti. Ashour sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suyu durdurmanın etkili yolları var. Tünellerin içine suyu hemen hemen durduran ya da suyu belirli bir alanda izole eden mini barajlar inşa ediyorlar. İsrail güçleri bu karşı önlemleri yok edecek kadar hızlı su pompalayamazsa stratejileri başarısız olacaktır."

Öte yandan tünel ağının hepsinin birbirine bağlı olmadığı ve bir noktadan su pompalanmasının tüm tünelleri etkisiz hale getirmeyeceği de vurgulanıyor.

Gazze'de 27 Ekim'den bu yana kara savaşı sürse de İsrail güçleri tünelleri tamamen etkisiz hale getirmeyi başarabilmiş değil. Filistinli grupların halen tünelleri kullanarak İsrail güçlerinin gerisine sızdığı ve saldırılar gerçekleştirdiği dikkat çekiyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.