İsrail'in Gazze'yi ikiye böldüğü 'Netzarim Koridoru' nedir?

İsrail'in Gazze'yi ikiye böldüğü 'Netzarim Koridoru' nedir?

İsrail son günlerde Gazze Şeridi'ni ikiye bölme amacıyla yeni bir yol inşa etme çalışmalarına devam ediyor.

İsrail şu anda Gazze Şeridi'nin ortasında, İsrail'den denize kadar uzanan bir koridor inşa ediyor ve bu koridor İsrail'in bölge üzerindeki güvenlik kontrolünü uygulama planının bir parçası.

Koridorun inşası, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının "üçüncü aşaması" olarak adlandırılan ve Gazze'nin kuzeyini kapsayan planın kabul edilmesinin ardından geldi.

Aynı zamanda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun savaş sonrasında İsrail'in Gazze Şeridi üzerinde güvenlik kontrolünü elinde tutması yönündeki taleplerinin ardından uygulamaya girdi.

Netzarim Koridoru nedir?

Netzarim Koridoru, Nahal Oz'un güneyindeki İsrail sınırından Akdeniz'e kadar doğudan batıya uzanan ve Gazze Şehri'ni yerleşim bölgesinin geri kalanından ayıracak olan yedi kilometreden biraz daha uzun bir koridor.

İsrail Kanal 14'ün haberine göre, koridor boyunca 749 numaralı otoyol uzanacak ve yolun etrafında da bir kilometrelik bir tampon bölge bulunacak.

Otoyol şu anda İsrail ordusunun askeri mühendislik birimi tarafından inşa ediliyor ve Birim 601 tampon bölge planlarının bir parçası olarak çevredeki binaları yıkmakla görevlendirildi.

Yıkılması planlanan tampon bölge içindeki yapılar ve bölgeler arasında Türk Hastanesi, El Ezher Üniversitesi kampüsü, Cuhur ed Diyk köyü ile Nur ve Şarm eğlence parkları bulunuyor.

Koridor, Gazze'de 2005 yılında boşaltılan eski bir Yahudi yerleşimi olan Netzarim yerleşiminin eski arazisinden geçiyor.

netzarim-1.jpg
31 Aralık ve 14 Şubat tarihli uydu görüntülerinde Netzarim Koridoru

Koridorun amacı ne?

İsrail 27 Ekim'de başlayan kara saldırısı sırasında Gazze Şeridi'ni ikiye bölmüş ve güneye doğru ilerlemeden önce Gazze Şehri çevresindeki operasyonlarını bir ordu lojistik yolu ile sürdürmüştü.

Ancak Kanal 14'e konuşan İsrailli askerlere göre bu otoyolun amacı yalnızca bu harekat değil, İsrail'e bölgeye saldırı düzenleme olanağı sağlamaktı.

Gazze'ye yönelik saldırılar, İsrail ordusunun Gazze'deki savaşının "üçüncü aşaması"nın bir parçası olarak şeridin kuzeyinde aktif olarak yürütülüyor.

Bu kapsamda Gazze kent merkezi ve çevresinde İsrail güçlerine yönelik direnişe devam eden Kassam Tugayları hücreleri hedef alınıyor.

Koridor savaştan sonra da var olacak mı?

İsrail askerlerinin Kanal 14'e verdiği bilgiye göre koridorun bir diğer amacı da sivillerin hareketlerini kontrol etmek. Ynet'in haberine göre koridor Gazze'nin kuzeyinde yaşayan ve evlerinden sürülerek güneye tehcir edilen bir milyon kişinin evlerine dönmesini engelleyecek.

İsrail daha önce askeri operasyonlar sona erene ve kalan İsrailli rehineler iade edilene kadar Gazze'nin kuzeyinde yaşayanların evlerine dönmesine izin vermeyeceğini açıklamıştı.

İsrail'in Kanal 14 televizyonu, koridorun inşasının İsrail'in Gazze Şeridi'nde yıllarca kalmayı planladığını gösterdiğini iddia ediyor.

İsrail'in savaşın ardından da "Gazze'de güvenlik kontrolünü sürdüreceğine" dair açıklamaları bu yöndeki iddiaları teyit eder nitelikte.

Kaynak: Mepa News, New Arab

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.