İsrail'in gece boyunca düzenlediği saldırılarda 700 Filistinli öldü

İsrail'in gece boyunca düzenlediği saldırılarda 700 Filistinli öldü

İsrail'in saldırılarında cami, kilise, okul, market ve diğer birçok sivil hedef bombalandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarının başlamasından bu yana Gazze'de 24 saatlik bir süre içinde en fazla ölümün gerçekleştiğini açıkladı.

Filistinli yetkililere göre, İsrail'in Gazze'ye gece boyunca düzenlediği hava saldırılarında 700'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Bu rakam, İsrail'in bu ayın başında kuşatma altındaki bölgeyi bombalamaya başlamasından bu yana 24 saat içinde kaydedilen en yüksek ölü sayısı.

İsrail ordusu Salı günü yaptığı açıklamada saldırılarda 400'den fazla "Hamas hedefini" vurduğunu ve "onlarca Hamas savaşçısını" öldürdüğünü ileri sürdü ve "Filistinli grubu yok etme" amacına ulaşmanın zaman alacağı uyarısında bulundu.

İsrail, Hamas savaşçılarının 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği sürpriz saldırıda en az 1.400 kişiyi öldürmesinin ardından Gazze'ye yönelik sivil-asker ayrımı gözetmeyen yoğun bir bombardımana başlamıştı.

İsrail'in saldırılarında cami, kilise, okul, market ve diğer birçok sivil hedef bombalandı.

Hamas tarafından yönetilen Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırısında 2.360'ı çocuk olmak üzere en az 5.791 Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı.

Bakanlık Salı günü yaptığı açıklamada, sadece önceki 24 saat içinde toplam 704 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Bakanlık sözcüsü Eşref El Kidra, bu sayının iki haftadır süren İsrail bombardımanlarında 24 saat içinde ölenlerin en yüksek sayısı olduğunu söyledi

Gazze'den bildiren Al Jazeera'dan Yumna El Sayid, "Binlerce aile bir anda yerlerinden oldu, her yer moloz ve enkazla dolu" dedi ve ekledi:

"Gökyüzünde insansız hava araçlarının ve İsrail jetlerinin sesini duyabiliyorsunuz. Herkes artık Gazze Şeridi'nde güvenli bir yer olmadığını düşünüyor."

İsrail ordusu saldırılarda üç "Hamas komutan yardımcısının" öldürüldüğünü açıkladı.

Görgü tanıkları ve sağlık yetkilileri hava saldırılarının birçoğunun, bazıları İsrail'in sivillere sığınmalarını söylediği güney Gazze'deki konutları hedef aldığını söyledi

Hayatta kalanların Associated Press haber ajansına verdiği bilgiye göre, bir gece düzenlenen saldırıda güneydeki Han Yunus kentinde dört katlı bir bina yerle bir oldu ve en az 32 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı.

Gazze'de Behlül ailesinin evine düzenlenen hava saldırısında en az 19 kişinin öldüğünü belirten görgü tanıkları, onlarca kişinin de enkaz altında kaldığını söyledi. Sivil savunma ekipleri ve bölge sakinleri çöken binadan en az iki çocuğu çıkardı

Yardım tırları

İsrail, bölgeyi bombalamanın yanı sıra "tam bir kuşatma" ile gıda, su, ilaç ve yakıta erişimi kesti.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü, kıtlık ve bombardımanın yol açtığı hasar nedeniyle 40'tan fazla tıbbi merkezin faaliyetlerini durdurduğunu söyledi.

Pazar gününden bu yana Mısır'dan Gazze'ye çok sayıda yardım kamyonu geçti, ancak Birleşmiş Milletler yardım sevkiyatının önemli ölçüde artırılmaması halinde "insani felaket" yaşanabileceği uyarısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) sözcüsü Jeremey Laurence, "Hafta sonu Mısır'dan yeniden başlayan yardım, ihtiyaç duyulan yardımın yanında "devede kulak kalır" dedi.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail ile yapılan anlaşma nedeniyle teslimatların dışında bırakılan yakıtın çok önemli olduğunu söyledi.

UNRWA sözcüsü Tamara Alrifai, "Yakıt son derece acil çünkü yakıt olmadan kamyonlar hareket edemez" dedi. "Yakıt olmadan jeneratörler hastaneler, fırınlar ve su arıtma tesisi için elektrik üretemez" dedi.

BM insani yardım kuruluşları Salı günü yaptıkları açıklamada Gazze'ye yardımların doğrudan girmesi için "diz çöktüklerini" söyledi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.