İsrail'in İran nükleer anlaşmasına karşı diplomasi mücadelesi sürüyor

İsrail'in İran nükleer anlaşmasına karşı diplomasi mücadelesi sürüyor

İsrail Dış İstihbarat Teşkilatı Mossad Başkanı David Barnea'nın eylül ayı içerisinde İran ile nükleer anlaşma müzakerelerindeki gelişmeleri görüşmek üzere ABD'yi ziyaret etmesi bekleniyor.

İsminin açıklanmaması şartıyla AFP'ye konuşan üst düzey İsrailli bir kaynak, Mossad Başkanı Barnea'nın bir hafta içerisinde ABD'nin başkenti Washington'a gideceğini doğruladı.

Barnea'nın ABD Kongresi üyeleriyle basına kapalı bir şekilde görüşmeler yürüteceğini belirten İsrailli kaynak, söz konusu ziyaretin detayları hakkında farklı bilgi vermedi.

İsrail Başbakanı Yair Lapid pazar günü, İsrail'in nükleer anlaşmaya karşı diplomasi mücadelesinin ulusal güvenlik danışmanı ve savunma bakanının da katılımıyla ABD'de devam ettiği hakkında bilgi vermişti.

İsrail ve İran anlaşma hakkında ne diyor?

2015 yılında imzalanan ancak daha sonra eski ABD Başkanı Donald Trump'ın çekilme kararı aldığı İran nükleer anlaşması İsrail tarafından "büyük ölçekli bir tehdit" olarak nitelendiriyor.

İsrail, İran ile nükleer anlaşmaya varılması durumunda, bölgedeki İran destekli milislere yönelik finansman sağlama işlemlerinin kolaylaşacağını ve Tahran yönetimini bir nükleer silah geliştirmekten alıkoymayacağını savunuyor.

Ancak İran, İsrail'in bu iddialarını yalanlıyor.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan geçtiğimiz günlerde Afrika turu kapsamında Tanzanya'ya bir ziyaret gerçekleştirmiş ve bir toplantıda nükleer müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

İran'ın resmi ajansı IRNA'nın haberine göre Abdullahiyan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun İran’ın nükleer tesislerine yönelik suçlamalarının devam edemeyeceğini belirterek, "Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun İran'a yönelik asılsız suçlamaları devam etmesi mümkün değil ve Siyonist rejim ile birlikte İran'a yönelik bu asılsız suçlamaları da tekrar etmeyi devam ettiremezler. Tesislerimize yönelik henüz çözüme kavuşamayan konular hakkında oldukça ciddiyiz" şeklinde konuşmuştu.

"Anlaşmanın nihai metni hazır"

Avrupa Birliği, İran ve ABD arasında Viyana’da yürütülen dolaylı görüşmeler tamamlandığı esnada nükleer anlaşmaya yönelik nihai metni sunduğunu ilan etmişti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Twitter’da yaptığı paylaşımda “Müzakere edilebilecek konular müzakere edildi, artık nihai bir metin var. Ancak her teknik konu ve her paragrafın arkasında başkentlerde alınması gereken siyasi bir karar var” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.