İsrail'in milyon dolarlık troll ordusu

İsrail'in milyon dolarlık troll ordusu

"İsrail'in milyon dolarlık troll ordusu, sanal ortamda Filistinli aktivistleri hedef alıyor."

İsrail'in sanal ortamda teşkil ettiği yapılanmalarla Filistinli aktivistleri hedef aldığı ifade ediliyor.

Filistin konulu araştırmaları ve yayınları ile bilinen Electronic Intifada, İsrail'in kurduğu "troll ordusu" konusunda bir analiz yayınladı.

Söz konusu analiz Mepa News okurları için Türkçeleştirildi.

*

İsrail’in milyar dolarlık trol ordusu

Elektronik İntifada'nın elde ettiği bir belgeye göre İsrail hükümetinin finanse ettiği küresel etki kampanyası geçen yıl 1.1 milyon dolarlık bir bütçeye sahipti.

Adı “Act.IL” olan söz konusu oluşum üç ülkede ofisinin bulunduğunu ve toplam 15 bin kişilik bir çevrimiçi orduya sahip olduklarını iddia ediyor. 

Act.IL, Ocak ayındaki yıllık raporunda, amacının “yabancı kamuoyunu etkilemek” ve Filistin halkı namına İsrail aleyhine yürütülen BDS (Boykot, Tecrit ve Yaptırım Hareketi) ile savaşmak olduğunu söyledi.

Mobil uygulaması sayesinde Act.IL, bu troll ordusuna ödüller ve burslar karşılığında görevler veriyor.

Uygulama, Filistinlilere ve dayanışma kampanyacılarına saldırırken, İsrail'in savaşlarını ve ırkçılığını destekleyen haber web sitelerine yönelik yorumlar gönderiyor.

Sızan rapor, Act.IL’in uygulamasının her hafta 1.580 görevi tamamladığını iddia ediyor. (Günde 226, saatte 9-10)

Söz konusu rapor Elektronik İntifada ekibi ve araştırmacı Michael Bueckert tarafından elde edildi.

Bueckert uygulamayı takip ediyor ve görevlere dair ekran görüntüleri alarak "Behind Israel’s Troll Army (İsrail'in Troll Ordusunun Ötesinde) isimli Twitter hesabından yayınlıyor.

Mobil uygulama, kullanıcıları bir videoya olumsuz yorumlar göndermeye yönlendiriyor.

Yazımıza konu olan rapor Act.IL isimli uygulamanın kullanıcılarına uygulama üzerinden gönderilmiştir. Raporun tamamı da erişime açık.

Rapora göre 73 ülkeden toplam 15 bin kişi bu ordu adına çalışıyor.

İsrail’deki merkez binasının haricinde medya odası adı verilen ofisleri de bulunuyor.

Bu ofisler genel olarak ABD'de bulunuyor ve raporda New Jersey, Boston, Philadelphia, Orange Country, New York, Florida ofisleri hakkında detaylı bilgileri paylaşılıyor ve yakında da Los Angeles ofislerinin açılacağı ifade ediliyor.

Hareketin web sitesinde yer alan görsellerden birinde ABD ve İsrail bayraklarının yanında yer alan İngiltere bayrağı, burada da bir ofisin bulunduğu kanısı uyandırıyor.

Raporda İngiltere yapılanması hakkında bilgi yer almasa da ülkede lobi faaliyeti yürüten “We Believe in Israel”  (İsrail’e İnanıyoruz) ve aşırı sağ grup “Sussex Friends of Israel” (İsrail’in Sussexli dostları) iş ortağı olarak karşımıza çıkıyor.

We Believe in Israel yöneticisi Luke Akehurst konu hakkında açıklama yapması yönündeki taleplerini geri çevirdi.

Raporda yer alan bilgilere göre Act.IL 13 personele sahip ve buna ilave olarak bünyesinde çok sayıda stajyer bulunuyor.

Nisan ayında alınan bir ekran görüntüsünde yer alan ve uygulamanın en aktif üyeleri olarak gösterilen 9 kişiden 6’sının grup çalışanı olduğu ortaya çıktı.

Bu kişilerin içerisinde eski bir İsrail Ordu Sözcüsü olan Lior Sirkis ve grubun veri analizcisi olan Daniel Gavriel de yer alıyor. LinkedIn profiline göre Gavriel, İsrail Kamu Güvenliği Bakanlığı'na bağlı olarak çalışıyor.

Grubun çok sayıda gönüllüden meydana geldiği yönündeki iddialara rağmen geçen yıl yayınlanan İbranice FORBES dergisine demeç veren CEO Yarden Ben Yosef öğrencilerin kendilerine burs karşılığı yardım ettiklerini itiraf etmişti.

Elektronik İntifada'nın hazırladığı raporda Act.IL çalışanlarına ve gönüllülere "İsrail’e yönelik dezenformasyon ile mücadele ederken şirket ile olan bağlantılarını açıklamamaları" söylendi.

Aldatma

Act.IL raporunda yer alan “logosuzluk” stratejisi “İsrail taraftarı olmayan kimselere de ulaşmak” olarak açıklanmakta.

Raporun “çevrimiçi topluluk” söylemi üzerine bina edilmiş olmasına rağmen, İsrailli bir medya organizasyonunun ifşa ettiği bilgilere göre, Act.IL'nin aslında İsrail devletinin finansal desteği sayesinde kurulduğu anlaşılıyor.

“The Seventh Eye” (Yedinci Göz) isimli organizasyona göre İsrail Stratejik ilişkiler Bakanlığı Act.IL tarafından 2017’de yürütülen bir kampanyaya yaklaşık olarak 2 milyon dolar harcadı.

Adı geçen bakanlık 2017 yılında benzer çalışmalar için 13 milyon dolar harcamıştı.

The Seventh Eye’a göre Act.IL web sitesinin kurulması, multimedya içeriklerinin üretilmesi ve Google, Twitter, Facebook ve Instagram reklamlarının finanse edilmesi için 1,3 milyon dolar harcandı.

İnandırıcı yalanlanabilirlik

Act.IL'in açıkladığı “logo yok” stratejisi, İsrail’in BDS karşıtı bakanlığına hizmet eden diğer küresel proxy kuruluşlarının çalışma şekliyle aynı.

Örneğin “İsrail Projesi”, “beyaz etiket” olarak adlandırdığı şeyi, diğer gruplar arasında aklanmak için markalanmamış malzeme olarak veriyor.

Bu, Al Jazeera’nın soruşturma biriminin dört bölümden oluşan bir belgeseli olan The Lobby - ABD’de ortaya çıktı.

Film, Katar'ı hedef alan İsrail lobi kampanyasının ardından engellendi.

Ancak geçen yıl Elektronik İntifada tüm filmi edindi ve yayınladı.

Videoda “İsrail Projesi” yöneticisi, grubun birçok başka organizasyonla çalıştığını ve “Üzerinde daha sonra kendi adlarıyla yayınlayacakları içerik üretiyoruz” ifadelerini kullanıyor.

1.1 milyon dolar bütçe

Elektronik İntifada tarafından servis edilen rapora göre 2016-17 döneminin tüm Act.IL bütçesi 700 bin dolar, 2017-18 yıllarında ise 1.1 milyon dolar oldu.

Raporun rakamları doğruysa, İsrail hükümetinin fonu grubun 2017 (uygulamanın başlatıldığı yıl) bütçesinin çoğunluğunu oluşturuyor gibi görünüyor.

Raporda, İsrail’in Stratejik İşler Bakanlığı’nın listelenen fon verenler arasında olduğu açıklanmadı – ancak “özel anonim bağışçılar”a teşekkür ediliyor.

Gilad Erdan, 2017'de neden bakanlığın Act.IL gibi örgütleri kullandığını açıkladı: “Bakanlığın eylemlerinin çoğu bakanlık değil, dünya çapında faaliyet gösterip devletle olan bağlantılarını ortaya koymak istemeyen kuruluşlar aracılığıyla yürütülmekte.”

Geçen yıl boyunca, Electronic Intifada ve diğer yayınlar Act.IL’in faaliyetlerini ifşa ettiğinden beri, grup bir “öğrenci inisiyatifi” olduğunu iddia ederken, İsrail hükümetiyle bağlantılarını gizlemek için önlemler aldı.

Bakanlığın web sitelerinden biri - 4IL adında - 2017'de kurulmuş ve başlangıçta Act.IL uygulamasını tanıtmaya ciddi çaba göstermişti.

İlk başta, sitenin ana sayfasında bakanlığın en üstündeki küçük logo yer aldı. Ancak bu yazı hazırlanırken gözden kaçırılması muhtemel olan sayfa sonuna taşındı.

Act.IL ve uygulamasının tümü, son zamanlarda siteden temizlendi.

Araştırmacı Michael Bueckert, Elektronik İntifada'ya “Bir tür güvenlik duvarı oluşturmaya çalışıyorlar” dedi. “4IL açıkça İsrail hükümeti kampanyası, bir bakanlık faaliyeti olmasına rağmen, uygulamanın kendisini hükümetten tamamen bağımsız olarak sunmaya çalışıyorlar.”

Devletle bu bağlar şimdi daha belirsiz olsa da, bir gerçeklik payından ötürü olarak kaldıklarına şüphe yok.

4IL sitesinin ayrıca Başbakan Benjamin Netanyahu ile bağlantısı olduğu görülüyor.

Ön sayfadaki küçük bir "Bize ulaşın" web bağlantısına tıklamak, İsrail başbakanının ofisi olan "pmo.gov.il" e-posta adresine gönderilen yeni bir mesaj açıyor.

Gerçek dünyadaki sonuçlar

Act.IL’in müdahaleleri sosyal medya ile sınırlı değil.

Sızan raporda, Filistinli asıllı bir Amerikalı öğrencinin Facebook üzerinden yaptığı şaka içerikli paylaşımında Filistin karşıtları ile fiziksel olarak kavga edeceğini bildirmesinden sonra ücretli kampüs yurdundan nasıl kovdurulduğuna dair bir “vaka çalışması” veriliyor.

Başka bir örnekte Hamzeh Daoud isimli üniversite çalışanı olan bir şahıs, İsrail'i “ortadan kaldırmak” istediğini yazdı.

Rapora göre, Act.IL'ın öncülüğünde “yönetime gönderilen 4.500’den fazla e-posta ve binlerce dilekçe ile Daoud karşıtı bir kampanya yürütüldü.

Raporda bu kampanya neticesinde üniversitenin “öğrenciyi kovmaya karar verdiği” belirtiliyor. Gerçekte, Daoud görevinden istifa etti – kuvvetle muhtemel ki baskı altında.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.