İsrail'in yeni başbakanı Naftali Bennett kimdir?

İsrail'in yeni başbakanı Naftali Bennett kimdir?

Naftali Bennett 13 Haziran Haziran 2021'de İsrail başbakanı olan aşırı sağcı radikal İsrailli asker ve politikacı.

Naftali Bennett 25 Mart 1972'de Hayfa'da doğdu. Ailesi Polonya kökenli Aşkenazi Yahudisidir. Bennett'in ailesi ABD'nin San Francisco şehrinde yaşarken 1967'de İsrail'in Arap devletleri 6 Gün Savaşı'nda mağlup etmesinden etkilenip dini bir görev bilerek 1948'de İsrail devletinin kurulduğu Filistin topraklarına, Hayfa şehrine yerleşmiştir.

Öğrenimi ve askerlik yılları

Naftali Bennett'in dindar Siyonist olan ailesi onu Hayfa'da dindar Siyonist ilk ve orta okullarına eğitime göndermiştir. Eğitim hayatının ilerleyen yıllarında radikal Yahudi gruplar içerisinde de yer almıştır. 1990'da 18 yaşında İsrail askeri olan Bennett, zorunlu askerliğinin ardından da orduda kalmıştır. İlk İntifada döneminde Filistinlilere ateş açan askerlerdendir.

İsrail'in 1990'lı yıllarda Lübnan'a yönelik saldırılarına ve 1996'daki ünlü 'Gazap Üzümleri Harekatı'na katıldı. Bu hareket sırasında 116 sivilin hayatını kaybettiği Kafr Kana Katliamı'nda rol oynadı.

Naftali Bennett 1999'dan itibaren güvenlik ve yazılım alanlarında iş hayatında da bulundu. Ordudan sonra Kudüs'te hukuk fakültesini tamamladı.

Siyasi hayatı

2006'da Lübnan'a karşı savaşa katılan Bennett savaşın ardından politikaya girdi. O dönemde muhalefette olan Binyamin Netanyahu'nun Likud Partisi'ne katılıp yönetici oldu. Netanyahu Bennett'in Araplara karşı savaşlarını ön plana çıkarıp onu övdü. Bennett de Araplara karşı savaşmaktan ve onları öldürmekten onur duyduğunu ifade etti.

2009'da Likud ve Netanyahu iktidara geldi. Fakat bazı anlaşmazlıklar üzerine 2011'de Bennett ayrılıp "Benim İsrailim" isimli kendi partisini kurdu. 2013 seçimlerinde yeni partisiyle meclise girdi. Bu dönemden itibaren Bennett sürekli parti değiştirdi ve Netanyahu ile koalisyonlara girdi.

Sırasıyla Ekonomi, Dini İşler, Yahudi Diasporası ve Savunma bakanı oldu. 2020'de Yamina Partisi lideri oldu ve Netanyahu'ya yönelik yolsuzluk suçlamalarını gerekçe göstererek koalisyondan ayrıldı, bir daha Netanyahu ile bir koalisyona girmeyeceğini söyledi.

Başbakanlığa giden yol

23 Mart 2021 İsrail seçimlerinde Yamina Partisi 120 sandalyeli İsrail parlamentosu Knesset'te 7 sandalye elde etti. 17 sandalyeye sahip Yeş Atid Partisi lideri Yair Lapid öncülüğünde yürütülen Netanyahu'suz hükümet kurma çalışmalarına katıldı. Başlangıçta hükümette önce 2 yıl Yair Lapid'in sonra Naftali Bennett'in 2 yıl başbakanlık yapması bekleniyordu. Fakat Bennett önce kendisinin başbakanlık yapması için diretince Yair Lapid hükümetin kurulabilmesi için önce Bennett'in başbakanlık yapmasına razı oldu. 13 Haziran 2021'de Knesset'te yapılan güven oylamasında Bennett başbakanlığındaki hükümet güven oyu aldı.

Bennett'in hükümeti 61 milletvekili ile minimum salt çoğunluğa sahip, biri Arap partisi olmak üzere 8 partiden oluşuyor. Bennett'in partisi Yamina'nın sadece 7 milletvekili var. Netanyahu'nun döneminin uzamasına tepkinin birleştirdiği bu koalisyon oldukça kırılgan bulunuyor.

"Aşırı sağcı" olarak tanımlanan Naftali Bennett'in Netanyahu'dan daha radikal vaatleri bulunuyordu. Fakat konumunun sağlam olmamasının kendisini, vaatlerini gerçekleştirmeye çalışmaktan alıkoyacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.