İsrailli subay 7 Ekim günü Yahudi rehineleri öldürdüğünü itiraf etti

İsrailli subay 7 Ekim günü Yahudi rehineleri öldürdüğünü itiraf etti

İsrailli bir subayın 7 Ekim günü Hamas tarafından rehin alınan İsraillileri öldürdüğüne dair itirafları gündem oldu.

İsrail askeri terminolojisinde "Hannibal Direktifi" olarak adlandırılan politika, olası bir esir alma durumunu önlemek için kendi askerlerine ateş açma politikası olarak biliniyor.

Hannibal Direktifi'nin 7 Ekim'de en azından belli bir ölçüde İsrailliler üzerinde uygulandığını gösteren kanıtlar ve tanıklıklar günden güne artıyor.

Mondoweiss'te yer alan habere göre, geçen hafta Kanal 13'te yayınlanan bir programda bu konuya ilişkin yeni bir tanıklığa yer verildi. Buna göre 7 Ekim saldırısı sırasında İsrail ordusunda zırhlı bölük komutanı olan Yüzbaşı Bar Zonshein, Gazze'ye doğru kaçırılan İsrailli rehinelere nasıl ateş açtığını anlattı:

"Toyota kullanan iki pikap tespit ettik ve üzerlerinde, kabinde duran çok sayıda insan vardı. Ceset mi yoksa canlı insanlar mı olduklarını bilmiyorum. Ve bu araçlara saldırmaya karar verdim. Çünkü içimdeki bir his bana kamyonetlerde olabileceklerini söylüyordu."

Başka bir deyişle, Zonshein asker arkadaşlarının yakalananların arasında olabileceğini düşünüyordu. Tam da bu yüzden ateş açtı.

Röportajı yapan kişi, askerleri hedef alma olasılığından bahsettiklerini teyit ederek Yüzbaşı Zonshein'ı sıkıştırdı ve "Belki de açtığınız ateş onları öldürürdü. Onlar sizin askerleriniz." diye sordu.

Zonshein şöyle yanıtladı:

"Doğru. Ama bunun doğru karar olduğuna, kaçırılmayı durdurmanın ve kaçırılmamalarının daha iyi olacağına karar verdim. Doğru hareket ettiğimi hissediyorum."

Ardından röportajı yapan kişi "Bu bir Hannibal Direktifi mi?" diye sordu. Zonshein imalı bir dil kullanarak bunu doğruladı:

"Emrin kendisinde birkaç operasyonel adım atılması gerekiyor. Birinin merkezi toplanma noktalarına ve kontrol noktalarına ateş etmesi gerekiyor ve [kendi askerlerinin] tespit edilmesi durumunda, o şeyi de yapmak gerekiyor."

Zonshein'ın "o şey" olarak nitelediği durum Hannibal direktifi.

Zonshein kararından dolayı ahlaki bir baskı hissetmediğini ifade etti ve "Bu bana ağır gelmiyor çünkü insanların katiller tarafından esir alınıp işkence altında tutulduğu bu sahne bence çok daha kötü bir düşünce." ifadelerini kullandı.

Daha önce de 7 Ekim'de öldürülen İsrailli rehinelerin İsrail ordusunun saldırılarında öldürüldüğüne dair birçok tanıklık ortaya çıkmıştı.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.