Saldırının tanığı anlattı: Müzik festivalindeki birçok rehineyi İsrail askerleri öldürdü

Saldırının tanığı anlattı: Müzik festivalindeki birçok rehineyi İsrail askerleri öldürdü

7 Ekim günü düzenlenen saldırıların bir görgü tanığı, saldırıda ölen birçok İsraillinin ordu güçlerince vurularak öldürülenler olduğunu ifade etti.

Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze sınırı yakınlarındaki yerleşim yerlerine düzenlediği saldırıdan sağ kurtulan İsrailli bir kadın, İsrailli sivillerin bir kısmının İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü söyledi.

44 yaşındaki üç çocuk annesi Yasmin Porat, Radyo Kan'a verdiği demeçte, rehinelerden birçoğunun çapraz ateşte kaldığını ve İsrail güçlerince vurularak öldürüldüklerini belirtti.

Porat, kendisinin ve diğer sivillerin birkaç saat boyunca Filistinliler tarafından tutulduğunu ve "insanca" muamele gördüklerini dile getirdi.

Porat söz konusu ifadeleri İsrail kamu yayın kuruluşu Radyo Kan'da Aryeh Golan tarafından sunulan Haboker Hazeh (Bu Sabah) adlı radyo programında kullandı. 15 Ekim tarihli röportaj sosyal medyada paylaşılırken, programın aynı gün servis edilen tekrarında röportajın yer almaması dikkat çekti.

Orijinal kaynağın röportajın aslına yer vermemesi, röportaja ilişkin de soru işaretlerine yol açtı.

Porat ayrıca İsrail gazetesi Maariv'e de demeç verdi. Ancak 9 Ekim'de yayınlanan Maariv haberinde İsrail güçleri tarafından öldürülen sivillerden bahsedilmedi.

"İyi muamele gördük"

Porat, röportajda ayrıca kendisine ve diğer esir sivillere Filistinli savaşçılar tarafından iyi davranıldığını ifade ediyor.

Saldırı sırasında Porat, saldırı noktalarından biri olan "Nova" isimli festivale katılanlar arasındaydı. Saldırının ardından Porat ve birlikte olduğu Tal Katz arabayla yakındaki Kibbutz Be'eri'ye kaçtılar. Porat'ın röportajlarında anlattığı olayların çoğu burada gerçekleşti.

Porat Kan'a verdiği ifade edilen röportajda "Bize kötü muamele etmediler. Bize çok insanca davrandılar. Bununla bizi koruduklarını kastediyorum. Bize orada burada içecek bir şeyler verdiler. Gergin olduğumuzu gördüklerinde bizi sakinleştirdiler. Çok korkutucuydu ama kimse bize şiddet uygulamadı. Neyse ki başıma medyada duyduğum gibi bir şey gelmedi." ifadelerini kullandı.

Porat "Bizi öldürmeyeceklerini, Gazze'ye götürmek istediklerini ve ertesi gün bizi sınıra geri döndüreceklerini söylediler" şeklinde konuştu.

Porat'ın Kan'a verdiği röportajın metni şu şekilde:

Yasmin Porat: Bir saat boyunca yaklaşık 10 terörist güçlendirilmiş sığınağa girmeye çalıştılar. Arapça bağrışlar vardı ve çok gergin bir saatti. Ve tarif edilemez büyük bir korku hissettik. Bir saat sonra içeri girmeyi başardılar ve dördümüzü yakındaki bir eve götürdüler, orada zaten sekiz rehine daha vardı. Biz de o sekiz kişiye katıldık ve bizi koruyan 40 teröristle birlikte yaklaşık 12 rehine olduk. Hikayeyi kısa tutuyorum.

Aryeh Golan: Size kötü davrandılar mı?

Yasmin Porat: Bize kötü muamele etmediler. Bize çok insanca davrandılar, yani...

Aryeh Golan: İnsanca mı? Gerçekten mi?

Yasmin Porat: Evet, yani bizi korudular. Bize içecek bir şeyler verdiler. Gergin olduğumuzu gördüklerinde bizi sakinleştirdiler. Çok korkutucuydu ama kimse bize şiddet uygulamadı. Neyse ki başıma medyada duyduğum gibi bir şey gelmedi.

Aryeh Golan: Korkunç, dehşet verici şeyler yaşandı.

Yasmin Porat: Doğru. Ama iki saat sonra kısaca ilk başta yanımızda hiçbir [İsrail] güvenlik gücü yoktu. Kaçıranlarla birlikte polisi arayan bizdik çünkü kaçıranlar polisin gelmesini istiyordu. Çünkü amaçları bizi Gazze'ye kaçırmaktı.

[ses kesiliyor]

Yasmin Porat: Bu arada teröristlerden biri teslim olmaya karar verdi, benim konuştuğum terörist. O iki saat boyunca rehineleri koruyan bazı teröristlerle konuştum.

Aryeh Golan: Evet

Yasmin Porat: Ve beni canlı kalkan olarak kullanmaya karar verdi. Teslim olmaya karar verdi. O anlarda bunun farkında değildim, o anlara dönüp baktığımda fark ediyorum. Üstündekileri [askeri kıyafetleri] çıkarmaya başladı, bana seslendi ve benimle birlikte ateş altında evi terk etmeye başladı. O sırada YAMAM'a [İsrail komandoları] beni duyabilecekleri bir yerdeyken ateşi kesmeleri için bağırdım.

Aryeh Golan: Evet

Yasmin Porat: Sonra beni duydular ve ateşi kestiler. Çimenlerin üzerinden, kibbutzdan gelen insanların bahçesinden bakıyordum. Dışarıda yerde yatan beş altı rehine vardı, bizim [İsrail askerlerinin] ve teröristlerin ateşi arasında tıpkı kurbanlık koyun gibiydiler.

Aryeh Golan: Onları teröristler mi vurdu?

Yasmin Porat: Hayır, çapraz ateş sonucu öldürüldüler. Çok, çok ağır bir çapraz ateş vardı.

Aryeh Golan: Yani bizim güçlerimiz onları vurmuş olabilir mi?

Yasmin Porat: Kuşkusuz.

Aryeh Golan: Kaçıranları, Hamas'ı ortadan kaldırmaya çalıştıklarında mı?

Yasmin Porat: Rehineler de dahil olmak üzere herkesi ortadan kaldırdılar. Çünkü çok ama çok ağır bir çapraz ateş vardı. Yaklaşık 5.30'da serbest bırakıldım. Görünüşe göre çatışma 8:30'da sona erdi. Çılgınca bir çapraz ateşten sonra eve iki tank mermisi atıldı. Küçük bir kibbutz evi, büyük bir şey değil. Haberlerde görmüşsünüzdür.

Aryeh Golan: Evet

Yasmin Porat: Büyük bir yer değil. Ve o anda herkes öldürüldü. Bahçede topallayan bir kişi dışında, Hadas [Dagan], sessizlik vardı.

Aryeh Golan: Hepsi nasıl öldürüldü?

Yasmin Porat: Çapraz ateşten.

Aryeh Golan: Çapraz ateş, yani bizim güçlerimizden de olabilir mi?

Yasmin Porat: Şüphesiz.

Aryeh Golan: Gerçekten mi?

Yasmin Porat: Ben öyle düşünüyorum.

Aryeh Golan: Kulağa çok kötü geliyor.

Yasmin Porat: Evet. Ve herkes öldü.

Aryeh Golan: Ve sen, kendini ele vermeye karar veren o terörist sayesinde...

Yasmin Porat: Kesinlikle.

Aryeh Golan: Ve siz kurtuldunuz, geri kalan herkes orada öldürüldü.

Yasmin Porat: Hayatta kalan bir kadın dışında, onu daha sonra buldular. Olayla ilgilenen kişi onu kontrol etti ya da öyle bir şey. Başını kaldırdığında onu buldular, tüm cesetlerin arasında. Ve sonra, basitçe...

Aryeh Golan: Peki partneriniz, yanınızda kim vardı?

Yasmin Porat: Öldürüldü.

Aryeh Golan: O da mı öldürüldü?

Yasmin Porat: Evet. Orada herkes öldürüldü. Korkunçtu.

Aryeh Golan: Kabri'ye döndünüz mü?

Yasmin Porat: Kabri'ye döndüm ve sonra orada kaos başladı.

Aryeh Golan: Kuzeyde mi?

Yasmin Porat: Evet. Yani şimdi bir misafirim. Kibbutz Ein Harod'da çok güzel bir şekilde ağırlanıyorum. Ve şimdilik buradayım.

Aryeh Golan: Şu anda [Jezreel] Vadisi'ndesiniz. Pekala Yasmin, korkunç bir deneyim yaşadın.

Yasmin Porat: Doğru.

Aryeh Golan: Partnerini kaybettin, yanında öldürülen insanları gördün.

Yasmin Porat: Ve ben...

Aryeh Golan: [Araya giriyor] Teslim olan teröriste ne oldu?

Yasmin Porat: O hala tutuklu ve kısa bir süre önce sorguya çağrıldı. Biliyorsunuz olaylar hakkında sorgulanacak. Ve ne yazık ki onlarca arkadaşım daha öldürüldü çünkü...

Aryeh Golan: [Araya giriyor] Onlarca arkadaş mı?

Yasmin Porat: Evet çünkü bu bir topluluk, kendinden geçme hali, aynı partilere gidiyoruz. Bu, partnerimin yanı sıra onlarca ve yüzlerce tanıdığım olduğu anlamına geliyor.

Kaynak: Mepa News

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.