İstanbul'da İran'ın Yemen'deki uzantısı Husilere destek eylemi

İstanbul'da İran'ın Yemen'deki uzantısı Husilere destek eylemi

İstanbul'da, Yemen'de faaliyet gösteren İran destekli Husilere destek verilen bir gösteri gerçekleştirildi.

İstanbul'da, Yemen'de faaliyet gösteren İran destekli Husilere destek verilen bir gösteri gerçekleştirildi.

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Saraçhane Parkı'nda gerçekleştirilen eylem, İran'a yakınlığı ve sempatisiyle bilinen gruplarca gerçekleştirildi.

"Yemen halkıyla dayanışma için" gerçekleştirildiği belirtilen eylemde, İran destekli Husilerin (Ensarullah Hareketi) bayraklarının yanı sıra, örgütün lideri Abdulmelik el Husi'nin de posterleri açıldı.

Göstericilerin, İranlı General Kasım Süleymani'nin posterlerine de eylemde yer vermesi dikkat çekti.

Geçtiğimiz yıllarda da benzer eylemlerde Husilerin bayrakları açılmıştı.

Husiler, Yemen'de devam eden savaşta birçok insan hakları ihlali ve sivillere yönelik saldırılarla anılıyor. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ittifakının yanı sıra Husiler de Yemen'de sivil kayıpların en önemli sorumluları arasında gösteriliyor.

Husiler, etkin oldukları bölgelerde İslami gruplara yönelik baskılarını saldırı boyutuna taşımış, bundan birkaç sene sonra da, 2014 yılında ülkenin başkenti Sana ve çevresini kontrol altına almıştı.

Husilerin Dammac Darulhadis'ini yok etmesi (Ocak 2014)

Husilerin 2011'den itibaren Sa'da'da iyice alan hakimiyeti kurmaları İran'dan yardım almalarını kolaylaştırdı. Husiler Sa'da şehrini ele geçirdikten sonra bu şehre yakın olan ve bölgede Sünniliği yayan Dammac'daki Darulhadis'i ortadan kaldırmayı hedeflediler. Ekim 2011'de Husiler Dammac'ı kuşattı. Dammac Darulhadis'inin elinde ciddi miktarda silah bulunmuyordu. Çevreden Sünnileşen aşiretler ve bölgeye sızabildiği kadar Güney Yemen'deki El Kaide, Husilere karşı Dammac'daki gruplara destek verdi.

Dammac'da bu dönemde yerli 10-15 bin nüfusa ilave olarak Darulhadis'te pek çok ülkeden çok sayıda öğrenci bulunuyordu. Bu sebeple halkın hedef alındığı ve gıda sokulmasına dahi izin verilmeyen Dammac Kuşatması uluslararası bir soruna döndü. Örneğin pek çok vatandaşı Dammac'da bulunan Endonezya kuşatmanın kaldırılması için dahil oldu. Artan bu tip baskılar ve El Kaide'nin dahil olmasıyla Aralık 2011'de Husiler Dammac Kuşatması'nı kaldırdı.

2012'de Dammac'a yönelik yeni Husi saldırıları yaşandı. Ekim 2013'te ise Husiler daha iyi hazırlanmış olarak ve kararlı bir biçimde Dammac saldırısını başlattılar. Tamamen kuşatılan Dammac'da gıda stokları bittiğinden Ocak 2014'te Dammaclılar teslim oldu. Darulhadis tüm öğretmen ve öğrencileriyle Dammac'ı terk etti.

Mukbil bin Hadi öncesinde tamamı Zeydi olan Dammaclılar 1980'den itibaren çoğunlukla Sünnileşmişti. Zeydi kalan azınlık da Husiler yerine Sünnileri tercih etmekteydi. Bu sebeple Dammaclıların çoğu da Dammac'ı terk etti. Husi güçleri Dammac'ı yağmaladı ve tahrip etti. Sa'da'da Sünnileşmenin sembol mekanı olan Dammac Darulhadis'i Husilerce havaya uçurularak tamamen imha edildi.

Dammac Darulhadis'i Husilerce patlatılarak yıkılıyor

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum