İsveç heyeti Suriye’de YPG/PKK kontrolündeki bölgeye ‘ilk resmi ziyaretini’ gerçekleştirdi

İsveç heyeti Suriye’de YPG/PKK kontrolündeki bölgeye ‘ilk resmi ziyaretini’ gerçekleştirdi

İsveç’in başkanlığında Suriye’nin kuzeyi ve doğusundaki bölgelere 3 gün süren bir ziyaret gerçekleştiren heyet, görüşmelere Kamışlı’daki Özerk Yönetimin Dış İlişkiler Bölümü’ndeki yetkililerle bir araya gelerek başladı.

İsveç’in Uluslararası Suriye Özel Temsilcisi Bar Ornioz başkanlığındaki heyet, Suriye’nin kuzeyi ve doğusundaki bölgelere 3 gün süren bir ziyaret gerçekleştirdi. Heyet, söz konusu bölgeye, Irak ve Suriye arasında bulunan Semalka-Pişhabur Sınır Kapısı’nı kullanarak ulaştı.

Heyet, ziyaretine, Kamışlı’daki Özerk Yönetimin Dış İlişkiler Bölümü’ndeki yetkililerle bir araya gelerek başladı. Görüşmenin gerçekleştirildiği odaya İsveç ve Özerk Yönetimin bayrağı asıldı. Bu, Esed rejiminden bağımsız bir şekilde yeni kurulan Özerk Bölge’nin tanınması ihtimaline işaret ediyor.

Bölgedeki son durum ele alındı

Bar Ornioz, Özerk Yönetimin Dış İlişkiler Bölümü’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında, ziyaret amaçlarının Özerk Yönetim’deki yetkililerle bölgede yaşanan gelişmeleri ele almak olduğunu ifade etti. Terörle mücadele eden Uluslararası İttifak’a üye bir ülke olarak gelişmeler hakkında bilgi almak istediklerine dikkat çeken Ornioz, sahada savaşan müttefiklerine birçok alanda yardım ve destek sağlamaya devam ettiklerinin altını çizdi.

İsveç heyeti, özyönetimde yer alan siyasi güçler ve özerkliğin politik kanadını temsil eden Demokratik Suriye Meclisi (DSM) ile bir araya geldi. Bölgenin içerisinde bulunduğu politik şartlar ele alındı.

Heyet, ayrıca kadınların siyasi örgütlerini temsil eden ‘Star Konferans’ yöneticileriyle bir araya geldi. Konferans Sözcüsü Avin Swid, “İsveç hükümeti, özellikle askeri düzeyde, Suriye’nin kuzey ve doğusundaki kadın hareketlerini desteklemeye hazır olduğunu ifade etti” dedi.

Bölgeyle ilgili konular görüşüldü

Bölgedeki hizmetlerin gerçek durumu hakkında yakından bilgi alma kapsamında, heyet, bölgenin yürütme ve yasama meclislerinin başkanlığına ek olarak, sağlık ve eğitim kurumları ve belediyelerin görevlilerini de uzun süre dinledi. İsveç tarafı, bu birimlerde durumun iyileştirilmesi ve insani yardımların Suriye’nin kuzey ve doğusunda sağlanması konusunu görüşmeye hazır olduklarını vurguladı. Ayrıca IŞİD'e karşı bölgede yaptıkları fedakarlıklar için takdirlerini sundular.

YPG liderleri ile toplantı

İsveç heyeti, YPG/PKK liderleri ile çok önemli bir toplantı yaptı. Heyet, YPG komutanı Mazlum Ebdi ve Kadın Koruma Birimleri Genel Komutanı Nevruz Ahmed ile bir araya geldi.

Ebdi, “DEAŞ terör örgütü ile yürütülen mücadelede birçok tehlike ile karşı karşıya kalıyoruz. En vahim tehlike ise Türkiye’nin Suriye’nin kuzey ve doğusuna yönelik tehditleri. Diğer yandan ise Suriye rejimi tehditlerde bulunuyor” diye konuştu. İsveç heyetinden bölge ile Türkiye arasında arabuluculuk yapmasını talep eden Ebdi, Suriye, kuzeyi ve doğusu ile Türkiye arasındaki sorunların sona ermesi için orta yol bulmaya çalışıyoruz. Bizler de bir çözümün bulunmasından yanayız. Barışçıl ve siyasi çözüme büyük önem veriyoruz” şeklinde konuştu.

Rejimin şikayetleri

Independent Arabia’dan Abdulhalim Süleyman’ın haberine göre Esed rejimi basınında çıkan haberlerde, İsveç heyetinin ziyareti ‘yasa dışı’ olarak değerlendirildi. Rejime yakın el-Vatan gazetesinde çıkan haberde, “İsveç heyetinin, YPG’nin yönetimi altında bulunan Suriye’nin kuzeyi ve doğusuna gerçekleştirdiği ziyaret, bölgeye gerçekleştirilen yasa dışı ziyaretlerin bir parçasını oluşturuyor” ifadelerine yer verildi.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.