BM ile YPG anlaşma imzaladı: Suriye'de 'PKK devleti' meşruiyet kazanıyor

BM ile YPG anlaşma imzaladı: Suriye'de 'PKK devleti' meşruiyet kazanıyor

BM ile YPG arasında imzalanan pakt, Suriye'de PKK'nın varlığının siyasi açıdan meşruiyet kazandığını yönünde yorumlandı.

Birleşmiş Milletler (BM) ile YPG arasında imzalanan pakt, Suriye'de PKK'nın varlığının siyasi açıdan meşruiyet kazanmaya başladığı şeklinde yorumlandı.

Aylar süren görüşmelerin ardından, büyük çoğunluğunu YPG'nin oluşturduğu "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) Genel Komutanı Ferhat Abdi Şahin, kamuoyunda bilinen adıyla 'Mazlum Kobani', 29 Haziran tarihinde BM ile anlaşma imzaladı.

BM adına anlaşmaya, Genel Sekreter Antonio Guterres tarafından atanan, Birleşmiş Milletler Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Virgina Gamba imza attı.

Söz konusu anlaşma Suriye'de çocuk savaşçıların kullanılmamasına yönelik. Anlaşma kapsamında YPG, bundan sonra saflarında çocuk asker  bulundurmayacağını taahhüt etti.

Söz konusu anlaşma, Suriye'de özellikle Batı dünyasında günden güne meşruiyet kazanan YPG varlığının altını bir kez daha çizdi.

bmypg.jpg

SDG Genel Komutanı Şahin, Birleşmiş Milletler Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Virgina Gamba ile birlikte

ABD'nin uzun süredir Suriye'nin kuzeydoğusunda PKK'nın Suriye kolu YPG'ye askeri ve siyasi destek sağladığı biliniyordu.

Özellikle bu yılın 23 Mart tarihinde Suriye'de IŞİD'in tamamen mağlup edilmesinin ardından, bölgede YPG'nin Batı ülkeleri nezdinde meşru görülme durumunda gözle görülür bir artış yaşanmış durumda.

22 Haziran tarihinde İsveç'ten bir heyet YPG'yi Suriye'de ziyaret etmiş, ziyaret esnasında görüşmelerin gerçekleştirildiği odada YPG'nin "özerk yönetiminin" ve İsveç'in bayrakları yan yana asılmıştı.

BM'nin de YPG'yi resmi bir şekilde muhatap alması, "Suriye'de 'PKK devleti' meşruiyet kazanıyor" şeklinde yorumlandı.

Kaynak: Mepa News

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.