İsveç Türkiye'ye silah ambargosundan geri adım atıyor

İsveç Türkiye'ye silah ambargosundan geri adım atıyor

İsveçli yetkililer, Türkiye'ye 2019 yılında getirilen silah ambargosunu kaldırmaya hazırlanıyor.

İsveçli yetkililer, Türkiye'ye 2019 yılında getirilen silah ambargosunu kaldırmaya hazırlanıyor.

Silah satışına lisans veren ISP adlı kuruluşun Savunma Sanayi Dairesi Başkanı Karl Evertsson, Expressen gazetesine yaptığı açıklamada, mevcut koşullara göre yeni bir pozisyon aldıklarını söyledi.

İsveç'in Türkiye'ye silah satışı yasağından geri adım atmaya hazırlandığını yazan gazeteye konuşan Evertsson, PKK kamplarında İsveç yapımı silahların bulunmasıyla konusunda Türkiye'nin dile getirdiği suçlamalarla ilgili ise, söz konusu silahların uzun zamandır ABD'de üretildiğini ve muhtemelen üçüncü ülkeler aracılığıyla ulaşmış olabileceğini ifade etti.

Ekspressen'a konuşan Güvenlik ve Kalkınma Politikaları Enstitüsü'nden Türkiye Uzmanı Halil Karaveli de aslında Türkiye'nin İsveç silahlarına ihtiyacı olmadığını ama bu kararın sembolik bir önemi olduğunu belirtti.

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması için 5 şart öne sürmüştü. İki ülkenin heyetleri arasında müzakereler devam etse de içerik hakkında pek fazla bilgi paylaşımı yapılmıyor.

Türkiye'nin talepleri arasında İsveç'in uyguladığı silah ambargosunun kaldırılması ve PKK/PYD'ye silah ve askeri ekipman tedariğinin durdurulması bulunuyor.

Satışlar 2019 yılında durduruldu

İsveç hükümeti Türkiye'ye karşı genel bir silah ambargosu olmadığını açıkladı. Fakat uygulamada silah ihracatı başvurularına onay veren ISP'nin 2019'dan beri hiç bir satışa onay vermediği biliniyor.

2019 yılı ekim ayında Türkiye'nin PYD kontrolü altındaki bölgeye sınır ötesi operasyonu düzenlemesinin ardından Dışişleri Bakanı Ann Linde, bu operasyonun uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıklamıştı.

15 Ekim 2019'da ISP, Türkiye'ye silah satışlarına verilen lisansların iptal edildiğini duyurdu.

ISP Savunma Sanayi Dairesi Başkanı Karl Evertsson İsveçli savunma sanayi şirketlerinden gelen başvuruların her birini ayrı ayrı değerlendirdiklerini ve günün şartlarına göre pozisyon aldıklarını belirtti. Satışlara izin verileceğini doğrudan söylemese de Evertsson, Ukrayna'daki durumun şartları değiştirdiğini ve NATO başvurusu durumunu da göz önünde bulundurarak karar vereceklerini kaydetti.

Milli Savunma Bakanlığı daha önce Kuzey Irak'ta PKK'ya ait mağaralarda ele geçirildiğini söylediği İsveç menşeli AT4 tanksavar silahların fotoğraflarını yayınlamıştı.

Evertsson, "ISP'nin Kürt gruplara silah satışına kesinlikle onay vermediğini" söyledi. Fakat bu silahların uzun süredir lisans altında Amerika Birleşik Devletleri'nde de üretildiğini belirten Evertsson bu yolla PKK'nın eline geçmiş olabileceğini ve geçmişte üçüncü ülkelere satışların kontrolü konusunda eskiden çok sıkı davranmadıklarını vurguladı.

Şu anda lisanslı üreticilerin üçüncü ülkelere satışı konusunda sıkı bir takip olduğunu belirten Evertsson bunun 1980'li ve 90'lı yıllarda o kadar sıkı olmadığını hatırlatarak silahların bu yolla İsveç'in onayı olmadan bölgeye gitmiş olabileceğini belirtti.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.