Japonya: Afrika BMKG'da daimi bir şekilde temsil edilmeli

Japonya: Afrika BMKG'da daimi bir şekilde temsil edilmeli

Japonya, Afrika'dan herhangi bir ülkenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yer alması için girişimlerde bulunuyor.

Tunus'ta düzelenen 8. Tokyo Uluslararası Afrika Kalkınma Konferansı'na (TCIAD) koronavirüse yakalanması sebebiyle video konferans aracılığıyla katılan Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkesinin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde kalıcı üyeliği bulunmayan Afrika'dan da bir ülkenin üye olarak seçilmesini istedi.

Barış ve istikrarın sağlanması konusunda etkili bir şekilde mücadele etmek için BM'nin Güvenlik Konseyi içerisinde büyük bir reforma ihtiyaç duyduğunu savunan Başbakan Kishida, uluslararası örgütün bir 'kader anıyla' yüzleşmekte olduğunu kaydetti.

BMGK 15 ülkeden oluşuyor. Bunların 5'i daimi, 10'u ise geçici üye. ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya daimi üye olmalarının yanı sıra veto etme hakkını da elinde bulunduruyor.

Japonya, 10 Haziran'da BMGK'ya iki yıl süreyle seçilen beş ülkeden biri olmuştu.

Geçici üye Japonya'nın BMGK'daki görev süresi 1 Ocak 2023'te başlayacak.

Japonya'nın BM Büyükelçisi Kimihiro Ishikane, ülkesinin birtakım reformların gerçekleşmesi konusunda nüfuzlarını kullanma girişiminde bulunabileceğine işaret etmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.