"Japonya askeri harcamalarda dünya üçüncüsü olacak"

"Japonya askeri harcamalarda dünya üçüncüsü olacak"

Japonya Savunma Bakanlığı, ordunun saldırı kabiliyetini desteklemek için yüzde 12 bütçe artışı talep etti.

Japonya Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore tehdidi ve Çin'in askeri ilerleyişi karşısında ülkenin ordusunu daha da güçlendirmek amacıyla gelişmiş radar ve uzun menzilli seyir füzelerine sahip iki savaş gemisini de içeren yaklaşık yüzde 12'lik bir bütçe artışı talep ediyor.

2024 mali yılı için talep edilen bu miktar, 7,7 trilyon yen (52,5 milyar dolar) ile ülke tarihinde bir rekor.  

Bu artış talebinin kaynağı Başbakan Fumio Kişida hükümetinin aralık ayında kabul ettiği yeni güvenlik stratejisi. Bu strateji kapsamında hızlı bir beş yıllık askeri takviye gerçekleşecek. 2024, bu beş yıllık programın ikinci yılı olacak.

Japonya İkinci Dünya Savaşı sonrası sadece meşru müdafaa amaçlı bir orduya sahip olma ilkesi ile hareket ediyordu. Ne var ki, bu ülke artık bu ilkeden uzaklaşmaya ve saldırı kabiliyetini güçlendirmeye karar verdi. 

Bu beş yıllık plan kapsamında Japonya, her yıl yıllık harcamalarını ikiye katlayarak 2027'ye kadar toplamda 43 trilyon yeni (315 milyar dolar) orduya aktarmayı hedefliyor. Bu da her yıl yaklaşık 10 trilyon yen (68 milyar dolar) harcama demek.

Dünyanın en büyük üçüncü savunma bütçesi

Bu bütçe Japonya'yı ABD ve Çin'den sonra dünyanın en büyük üçüncü savunma harcaması yapan ülkesi haline getirecek. 

2027 ve 2028'de Aegis radar donanımlı iki savaş gemisinin inşasına başlanmış olacak. Her biri 240 mürettebat taşıyacak olan savaş gemileri, ABD yapımı Tomahawk'lar dahil pek çok uzun menzilli seyir füzelerini fırlatabilecek. 

Bunun yanı sıra gemiler yerli üretim olan Type-12 karadan gemiye füzeleri de ateşleme kapasitesine sahip olacak ki bu da Japon savaş gemilerini yüzen bir füze üssü haline getirecek.

Maliyetin nasıl karşılanacağı tartışmalı

Bütçe talebi Savunma Bakanlığının toplantısında onaylandı ve müzakereler için Maliye Bakanlığına sunuldu ancak dünyada nüfusu en hızlı yaşlanan ülke olan Japonya'nın ciddi sorunları var. 

Ülkedeki doğum hızı azalırken ve yaşlı nüfusa yönelik bakım maliyetleri artarken bu harcamaların nasıl finanse edileceği tartışma konusu.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.