Japonya nükleer santralin radyoaktif suyunu okyanusa boşalttı

Japonya nükleer santralin radyoaktif suyunu okyanusa boşalttı

Japonya yönetiminin, yıkılan Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki arıtılmış radyoaktif suyu boşaltma işlemine başladığı bildirildi.

Japonya, yıkılan Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki arıtılmış radyoaktif suyu Pasifik Okyanusu'na boşaltmaya başladı.

Çin, söz konusu hamlenin ardından Japonya'dan tüm deniz ürünleri ithalatını yasakladığını açıkladı.

Reuters'ın haberine göre Çin'in açıklamasında "Çin, Fukuşima Nükleer Santrali'nin yol açtığı radyoaktif kirlenme riskinden büyük endişe duyuyor." ifadeleri yer aldı.

Tahliye işlemi Japon hükümeti tarafından iki yıl önce kararlaştırılmış ve geçtiğimiz ay BM nükleer denetçisi tarafından onaylanmıştı. Söz konusu işlem tsunami nedeniyle yıkılan Fukuşima santralinin devreden çıkarılması sürecinde önemli bir adım teşkil ediyor.

Santralin işletmecisi Tokyo Electric Power (Tepco) tahliye işleminin yerel saatle 13.03'te (TSİ 07.03) başladığını ve bölgede herhangi bir anormallik tespit edilmediğini söyledi.

Çin bugün tahliye sürecinde yaptığı açıklamada plana kesin bir şekilde karşı olduğunu yineledi ve tahliye işleminin uygunluğunun kanıtlanmadığını savundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında "Japon tarafı kendi bencil çıkarları uğruna yerel halka ve dünya halklarına zarar vermemelidir" ifadelerini kullandı.

Japonya ise Çin'i "bilimsel olarak temelsiz iddialar yaymakla" suçladı.

Tahliye işleminin güvenli olduğunu savunan Tokyo, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) da bunun insanlar ve çevre üzerindeki etkisinin "ihmal edilebilir" olduğu sonucuna vardığını belirtti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum