Japonya İngiltere'yi Brexit sonrası iş birliğine çağırdı

Japonya İngiltere'yi Brexit sonrası iş birliğine çağırdı

Japonya Başbakanı, İngiltere'ye Avrupa Birliği'nden ayrılması sonrası iş birliği önerdi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı (Brexit) sonrasında Trans Pasifik İşbirliği (TPP) anlaşmasına katılmasına kapılarının açık olduğunu söyledi.

Financial Times'a açıklama yapan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, İngiltere'nin Brexit sonrasında Avrupa'ya açılan bir kapı rolünü kaybedeceğini ancak global gücünü koruyacağını söyledi. Abe ayrıca, İngiltere ve Avrupa Birliği'ni (AB) bir Brexit anlaşması yapılamamasından kaçınmaya da çağırdı.

Abe'in yorumları, İngiltere'nin AB dışındaki ticaret anlaşmalarını daha kolay gerçekleştirebileceğini savunan İngiltere Ticaret Bakanı Liam Fox da dahil olmak üzere Brexit taraftarları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Brexit süreci

İngiltere, Haziran 2016'da yapılan referandumla yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017'de de Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.

Haziran 2017'de başlayan müzakerelerde taraflar, geçen yılın sonunda İngiltere'nin AB bütçesine taahhütlerinden kaynaklanan yüklü bir "ayrılık ücreti"nin ödenmesi ile vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı.

Müzakerelerin sonunda bir anlaşmaya varılsa da varılmasa da İngiltere 29 Mart 2019'da AB'den resmen ayrılmış olacak.

İngiliz hükümeti son 3 aydır ülkenin AB ile herhangi bir anlaşmaya varılmadan Birlikten ayrılması seçeneğine yönelik hazırlıklarına hız verirken, uzmanlar bunun İngiliz ekonomisi üzerinde yıkıcı etkileri olacağı uyarısını yapıyor.

İngiltere'de Brexit sürecini durdurmaya yönelik faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları da var. Zaman zaman düzenledikleri yürüyüşler ile kamuoyu gündemine gelen bu gruplardan birine Macar asıllı ABD’li iş adamı George Soros da mali destek veriyor. Sivil toplum kuruluşlarının öncelikli hedefini, Brexit konusunda halka yeniden fikrinin sorulacağı ikinci bir referanduma gidilmesi oluşturuyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.