Japonya'dan rekor savunma bütçesi

Japonya'dan rekor savunma bütçesi

Japonya, tarihinde bir rekor niteliğinde olan yeni savunma bütçesini açıkladı.

Japonya, tarihinde bir rekor niteliğinde olan yeni savunma bütçesini açıkladı.

Ülkede geçtiğimiz aylarda göreve başlayan Başbakan Yoşihide Suga hükümeti, savunma bütçesini 5.34 trilyon yen (51.7 milyar dolar) çıkardı. Bütçe planı içerisinde avcı uçaklarının ve gemisavar füzelerin finansmanı da bulunuyor.

Bütçe tasarısının mecliste onaylanarak yasalaşması bekleniyor. Japonya, bir önceki Başbakan Şinzo Abe döneminde askeri harcamaları artırma politikasına başlamıştı. Yeni hükümetin de bu politikayı devam ettirdiği göze çarpıyor. İlerleyen süreçte Japon ordusunun gücünü artırmak için girişimlere devam etmesi bekleniyor.

Bütçenin yanı sıra, Japonya'nın yeni bir savaş uçağı üretilmesi için yapılacak projeye de toplamda 40 milyar dolar aktaracağı ifade ediliyor. Proje için ilk olarak bütçe kapsamında 706 milyon dolar kaynak ayrıldı.

Ülkenin güneybatısındaki Okinawa Takımadaları'nın savunulması için gemisavar füzesi geliştirmek üzere 323 milyon dolar, ABD'den 6 adet F-35 savaş uçağı alınması için 628 milyon dolar ayrılacak. Ek olarak Japonya, Aegis hava ve balistik füze savunma radarlarıyla donatılmış 2 destroyer daha satın alacak. Böylece ülkenin bu donanıma sahip gemilerinin sayısı 10'a ulaşacak.

ABD'nin son yıllarda Çin ile girdiği rekabet paralelinde Japonya'nın da bölgedeki askeri etkinliğini artırmayı sürdüreceği yorumları yapılıyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.