Kabil'de Hazaralar ayaklandı: Güvenlik güçleriyle çatışmalar yaşanıyor

Kabil'de Hazaralar ayaklandı: Güvenlik güçleriyle çatışmalar yaşanıyor

Kabil'de Şii Hazaralar, bir Hazara komutanın gözaltına alınması sonrası ayaklandı.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Şii Hazaraların dün başlattıkları protestolar devam ediyor.

Hazaraların protestolarda Kabil hükümetine bağlı güvenlik güçleriyle çatıştığı ifade ediliyor.

Afganistan'ın daha çok orta kesiminde yaşayan azınlık etnik grup Hazara halkı, yine bir Hazara olan Alipur isimli bir komutanın gözaltına alınması sonrası başta başkent Kabil olmak üzere birçok noktada sokaklara çıktı.

Sokaklara dökülen yüzlerce Hazara gösterici, Alipur'un serbest bırakılmasını talep ediyor. Alipur, Hazara nüfusun en önemli askeri simalarından biri konumunda.

Bir savaş ağası olan Alipur yasadışı silahlı grupları yönetme, adam kaçırma, Peştun yerleşimlerine saldırma, yolsuzluk ve yaygın insan hakları ihlalleri ile suçlanıyor.

Kabil hükümeti daha önce de Alipur'u gözaltına almak istemiş, ancak çatışma çıkması sonucu Alipur gözaltına alınamamıştı. Hazaralar Alipur'un gözaltına alınmasına şiddetle karşı çıkıyor ve Alipur'u "Hazaraların koruyucusu" olarak niteliyor.

Protestolar çatışmaya evrildi: 4 ölü 40 yaralı

Ancak protesto gösterileri bir şiddet sarmalına dönüşmüş durumda. Hazaralar başta Kabil ve Belh vilayeti olmak üzere bazı noktalarda polis noktalarını ateşe veriyor ve güvenlik güçlerine saldırıyor.

Hazara protestocular arasında hafif ve ağır silahlı çok sayıda kişi olduğu ve şu ana dek en az 30 polisin yaralandığı ifade ediliyor. Kabil hükümeti polis güçlerinin açtığı ateş ve çıkan çatışmalar sonucu ise en az 4 kişi öldü, 40 kişi yaralandı.

Öte yandan İran destekli Hizb-i Vahdet de Alipur'un serbest bırakılması yönünde çağrı yaptı. Hali hazırda bir ziyaret için İsviçre'de olan Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'ye vekalet eden ve kendisi de bir Hazara olan Server Daniş'e de Alipur'un serbest bırakılması yönünde baskılar artıyor. Hazaralar Daniş'e "Ya Alipur'u serbest bırak ya da istifa et" şeklinde sesleniyor.

Afganistan'daki Peştun kamuoyunun ise Hazaraların son aylardaki protesto gösterilerinden rahatsız olduğu biliniyor. Kabil hükümetini "Peştun bölgeleri orduyla takviye etmeyip Hazara bölgeleri gündeme almakla" suçlayan Peştun halkın gözünde Kabil hükümeti günden güne meşruiyetini yitiriyor.

Afganistan'da etnik gerilimin son aylarda yükselişte olduğu da biliniyor. Başta Taliban olmak üzere Kabil hükümetine muhalefet eden kişi ve gruplar, ülkede artan etnik gerilimden Kabil hükümeti ve ABD'yi sorumlu tutuyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum