"Kabil hükümeti Taliban'a karşı 'Şii Hazara milis gruplar' kartını ileri sürdü"

"Kabil hükümeti Taliban'a karşı 'Şii Hazara milis gruplar' kartını ileri sürdü"

Taliban, Kabil hükümetinin ülkede kendileriyle savaşmak için milis güçler tertip ettiğini ifade etti.

Bir süredir Afganistan'ın güneyindeki Gazni ilinin batısındaki Şii Hazara bölgelerinde saldırılarını yoğunlaştıran Taliban, Kabil hükümetinin etnik milis grupları kendisine karşı kullandığını öne sürdü.

"Hükümet milis gruplar oluşturuyor"

Taliban, Gazni'nin batı ilçelerinde başlayarak Uruzgan, Daykundi ve Bamyan illerine uzanan etnik azınlık Şİi Hazara bölgesinde Kabil hükümetinin milis gruplar oluşturduğunu ve kendilerine karşı savaştırdığını öne süren bir açıklama yayınladı.

Kabil hükümetinin bölgedeki asker konuşlandırma ihtiyacını, Hazara halkı silahlandırarak karşıladığı biliniyordu.

Yakın geçmişinde savaş ağaları ve milis gruplara sıkça rastlanan Afganistan'da, Taliban yönetiminin devrildiği 2001 yılından sonra bu tür gruplar etkinliğini yeniden artırmıştı. Öyle ki ülkenin bazı bölgelerinde Kabil hükümeti otoritesini bu gruplarla karşılıklı çıkar ilişkileri çerçevesinde sağlıyordu.

"Siviller hedefte değil"

Taliban, konuya dair bir açıklama yayınlayarak, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin bazı illere ziyaret gerçekleştirerek etnik milis grupların teşkiline hız verdiğini öne sürdü.

Taliban, eski Komünist yönetimin de benzer gruplar teşkil ettiğini ancak bu grupların yönetime yarar değil zarar verdiğini ifade etti.

Taliban, Hazara bölgesinde devam eden saldırılarının yalnızca askeri hedeflere yönelik olduğunu, sivillere hiçbir zarar verilmediğini, can ve mallarının korunduğunu öne sürdü.

"İstihbarat yetkilileri takip ediyor"

Hareket, Kabil hükümeti yetkililerini uyararak, "Etnisiteye dayalı milis gruplar kurmaya çalışan" ve "Taliban'ın sivilleri öldürdüğüne dair propaganda yapan" kişilerin, "Taliban'ın istihbarat yetkilileri tarafından takip edildiğini ve bu kişilere uygun zamanda yanıt verileceğini" açıkladı.

"Hazara vatandaşlarımıza dokunulmayacak"

Yapılan açıklamada Taliban, "Hazara vatandaşlarımızın, bu operasyon sırasında canlarına, mallarına ve onurlarına hiçbir zararın dokunmayacağından emin olmasını istiyoruz. Eğer evlatları yahut akrabaları Kabil yönetimi için çalışanlar varsa, bu çalışanları yaşamları düşman saflarından ayrıldıktan sonra güvence altındadır." ifadesini kullandı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.