Şii milisler 'mezhep savaşını' Afganistan'a taşıyabilir

Şii milisler 'mezhep savaşını' Afganistan'a taşıyabilir

Orta Doğu uzmanı Pir Muhammed Molla Zehi, İran destekli grupların Afganistan'da yayılmaya başlamasının büyük bir hata olacağını söyledi.

2 Mart’ta, ABD destekli Afganistan hükümetinin devlet başkanı Hamid Karzai’nin başdanışmanlığını yapmış olan Muhammed Hasan Esmat Suriye’de savaşan Afgan Şiileri övmüştü. İran’ın Meşhed şehrinde, Suriye’de öldürülen Fatimiyyun savaşçılarını anmak için düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, “Fatimiyyun grubu bölgede İmam’ın egemenliğinin öncülüğünü yapıyor ve zulme karşı uluslararası bir mücadele gösteriyor. Coğrafi sınırlar İmam Mehdi döneminde kaybolacak ve Fatemiyyun grubu İmam Mehdi’nin uluslararası egemenliğini ispatlıyor.” dedi. 

3-002.jpg

Halep'te muhalifler tarafından yakalanan bir Fatimuyyun milisi

Afganistanlı Hazara kökenli Şii milislerden oluşan Fatimuyyun grubu, İran tarafından kuruldu. Birçok farklı ülkede Şii milisleri organize eden İran ordusu, birçok Şii milisi -başta Suriye ve Yemen olmak üzere- cephe hatlarına sürüyor.

Suriye'den sonra Afganistan

Ayrıca, 5 Mart’ta, uluslararası ilişkiler uzmanı sıfatıyla İran Haber Ajansı’na demeç veren Afgan Ahmet Saeedi adlı bir kişi, “Bir gün Suriye’deki teröristler Afganistan’a dönecek ve asıl bununla ilgili endişe duyulmalı.” diyerek Şii milislerin Afganistan'a da yayılabileceğini mesajını vermişti.

Sünnileri kışkırtabilirler

13 Temmuz 2017 tarihinde, Sünni bir Afgan olup İran’da yaşayan Orta Doğu uzmanı Pir Muhammed Molla Zehi, Qods Khabar’a verdiği röportajında Fatimuyyun grubunun Afganistan’da yayılmasına karşı uyarıda bulunarak: “Ne yazık ki Irak ve Suriye’deki savaşlar mezhep çatışmalarına döndü ve ciddi hatalar yapıldı. İran tarafından desteklenen Fatimuyyun ve diğer gruplar hâlâ Afganistan'da Sünnileri kışkırtmış durumda değiller.  Fatimiyyun grubu Sünnileri karşılarına almamalılar. Aksi takdirde Afganistan'da IŞİD’in de istediği oyun gerçekleşmiş olacak.” dedi.

f-001.jpgİran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani, Afgan Şii milislerle birlikte

Ancak Tahran yönetimine yakın sesler Fatimuyyun savaşçılarının yakın dönemde Afganistan'da destekleneceğini gösteriyor.

Suriye bir test sahası

Aynı şekilde, 3 Temmuz 2017’de kutsal Afgan savaşçı olarak nitelendirilen ve bir şekilde İranlı Şii din bilgini Ayetullah Hüseyin’le ilişkili olan Hoccat el İslam Seyyid Nasır Ahmedi yaptığı açıklamada, Fatimiyyun grubunun, Suriye’de verdiği savaş sebebiyle sivil Afgan Hazaraların hedef olduğunu ve savunulmaya muhtaç olduklarını söyledi. 

Neredeyse tamamen Afganlardan oluşan Fatimiyun grubu Suriye’de en az 868 milisini kaybetti ki bu rakamdan fazlasını yalnızca Lübnan Hizbullah’ı kaybetmişti. Afganistan’da harekete geçmesi beklenen grup için Suriye bir test sahası olabilir. 

Kabil hükümeti Şii milisleri 'selamlıyor'

Geçtiğimiz Kasım ayında, ABD destekli hükümetin İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah’ın vekili Muhammed Muhakık Afganistan’da tartışmalara sebep olan bir açıklama yapmıştı. Tahran’da düzenlenen İslami Uyanış Konferansındaki konuşmasında Fatimuyyun savaşçılarını selamlayan Muhakık, “Irak ve Suriye’deki bütün savaşçılara, Irak ve Suriye ordusuna, Haşdi Şabi'ye İran’dan, Afganistan’dan, Pakistan’dan ve dünyanın her yerinden gelip komplolara ve küresel kibire karşı zafer elde eden tüm savaşçılara teşekkür ediyorum.” dedi. Muhakık, bu açıklamalarının ardından Afgan hükümetinin resmi tavrını yansıtmadığı gerekçesiyle Afganistan’da eleştirilmişti.

1-008.jpgFatimuyyun milisleri Suriye'nin Palmira kentinde bir Rus askerle birlikte

Uzmanlara göre İran destekli Şii milisler için Suriye tecrübesinin Afganistan'da tekrar edebilir. Şii milislerin Taliban, El Kaide ve IŞİD ile savaşmak ve türbeleri korumak bahanesi ile Afganistan'a müdahalede bulunabileceği düşünülüyor. Taliban'a karşı sürdürdüğü uzun soluklu savaşında başarıya ulaşamayan ABD'nin böyle bir planı olumlu karşılayabileceği ifade ediliyor. Sünni bir hareket olan Taliban ise ülkedeki Şiilerin ve Sünnilerin birbirlerine karşı kışkırtılarak bir iç savaşının başlatılmasının, ABD'ye karşı verdiği savaşı baltalayabileceği endişesinde.

Kaynak: Mepa News
 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.