İran Sykes Picot'yu diriltmek istiyor: Şii milisler Suriye ve Irak Sünnileri arasında tampon mu olacak?

İran Sykes Picot'yu diriltmek istiyor: Şii milisler Suriye ve Irak Sünnileri arasında tampon mu olacak?

İran destekli Şii milislerin Irak ve Suriye sınırına doğru ilerleyişi, iki ülkenin halkları arasında bir tampon oluşturulma ihtimalini akıllara getiriyor.

Irak ve Suriye'de İran destekli Şii milisler günden güne güçlenerek ilerlemeye devam ediyor. Irak'ta IŞİD'in elinde kalan son bölgeleri de ele geçirmek üzere olan milisler Suriye sınırında ilerlerken sınırın diğer tarafındaki Şii milisler de sınıra doğru hızla ilerlemeyi sürdürüyor.

Şii milisler sınırdaki yerleşimleri ele geçiriyor

İki ülke sınırındaki köy ve kasabalar ile geniş çöl alanlarını ele geçirerek ilerleyen milis gruplar, Irak ve Suriye'yi bağlayan büyük otoyollları da kontrol altında tutuyor. Irak Suriye sınırının ele geçirilmesi İran destekli Şii milisler için büyük bir başarı olarak nitelenebilir.

"Tüm sınırı ele geçireceğiz"

Suriye sınırına ulaşan Şii milis grupların çatı yapılanması Haşdi Şaabi'nin sözcüsü bu hamlenin "tüm sınırı ele geçirmenin ilk adımı" olduğunu ifade ediyor. Grup sözcüsü Ahmed Esedi "bu zafer Suriye Arap Ordusu'nun tüm sınırı kontrol altına almasına destek olacak" ifadesini kullandı. Şii milisler, Haşdi Şaabi'nin sınır hattına hendekler ve toprak bariyerler inşa edeceğini dile getirdi.

İran Sykes-Picot'yu diriltmek istiyor

İran destekli Şii milislerin bu hamlesinin, Irak ve Suriye'deki Sünni güçlerin tek bir blok olmasının önüne geçmek olduğu ifade ediliyor. IŞİD'in iki ülke sınırının iki tarafını da kontrol altında tutması, Irak ve Suriye'yi ayıran Sykes-Picot anlaşmasını fiili olarak ortadan kaldırmıştı. Böylesi bir anlaşmanın geçici olarak dahi ortadan kalkması şaşkınlığa yol açmıştı. İran'ın Şii milisler eliyle Sykes-Picot'yu yeniden fiiliyata geçirmek istediği dile getiriliyor.

Şii Dolunayı planı işliyor

Bu hamle, İran destekli Şii milislerin "Şii Dolunayı" projesinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Haşdi Şaabi çatısı altında toplanan milisler iki ülkede de büyük toprakları elinde tutarken yeni bir Sünni bloğun ortaya çıkmaması için iki ülke arasında tampon vazifesi yapmayı planlıyor.

Şii Milisler ile SDG arasında gerginlik yaşanabilir

Öte yandan, Haşdi Şaabi ile PKK geçtiğimiz günlerde iki ülke sınırında buluşarak dostane görüntüler vermişti. Ancak bugün, ağırlıklı olarak PKK'nın Suriye kolu PYD'ye bağlı unsurlardan oluşan SDG'den gelen açıklama ilişkinin her zaman böyle sürmeyeceğini gösterdi. SDF'nin, Esed rejimi ile Iraklı Şii milislerin buluşmasına müsade etmeyeceğini açıkladığı ifade edildi. Bu akrarın bölgede İran etkinliğini sınırlamak için alındığı düşünülüyor. Şii milisler sınır bölgesinde güçlenirken gerginlik gün geçtikçe artıyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.