Irak 'resmen' İran'a bağlanıyor

Irak 'resmen' İran'a bağlanıyor

Şii milisler savaş suçlarından sorumlu tutulsa da, IŞİD’e karşı yürütülen savaşta önemli bir rol oynadılar.

Bağdat hükümeti Başbakanı Haydar el Abadi, Perşembe günü, İran destekli Şii milis güçlerinin resmi olarak Irak güvenlik güçlerine bağlanacağına dair bir kararname çıkardı. İran destekli milisler, Irak Savunma Bakanlığı kontrolü altında ordu çalışanlarıyla eşit seviyede maaş alacaklar. Aynı zamanda askeri yasalara tabi olup, askeri enstitü ve kolejlere erişim sağlayabilecekler.

Büyük çoğunluğu Şiilerden oluşan Haşdi Şabi, savaş suçlarından ve mezhepçi katliamlardan sorumlu tutulmuştu.

Grup, IŞİD’in Musul’u ele geçirip Bağdat’a kadar ilerleyişinin ardından, 2014 yılında Şii din adamı Ayetullah el Sistani’nin çağrısıyla kuruldu. Haşdi Şabi gurubu Irak’ta IŞİD’e karşı yürütülen savaşta ABD liderliğindeki koalisyon tarafından desteklenmese de Irak’ta çeşitli kent ve kasabaların IŞİD’den alınmasında önemli bir rol oynadı. Grup aynı zamanda Suriye hükümetinin yanında savaşıyor.

Kararname bir süredir bekleniyordu ve genel seçimlere iki ay kala çıkarılması Başbakan Abadi’nin Irak’ta çoğunluğu oluşturan ‘Şii nüfusundan oy kazanabilmek için’ bu kararnameyi çıkarabileceğini akıllara getirdi.

Bağdat hükümeti, Kasım ayında IŞİD’e karşı zafer elde edildiğini ilan etmişti. Tahmini sayısı 60.000’in üzerinde olan Şii milisler 3 yıldır süren şiddetli çatışmaların ardından, Sünni nüfusun yoğun olduğu bölgelere konuşlanmaya devam ediyor.

Ekim ayında ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, IŞİD operasyonlarının bitmesinin ardından İran destekli milislerin ‘evlerine geri dönmesi gerektiğini’ söylemişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.