Salih Müslim: Şii milisler Afrin'e Rusya aracılığıyla geldi

Salih Müslim:  Şii milisler Afrin'e Rusya aracılığıyla geldi

Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) eski eşbaşkanı Salih Müslim, Şam rejimi ile doğrudan irtibatlarının bulunmadığını söyledi.

Brüksel'de Euronews'e konuşan PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslim, Afrin konusunda Esad yönetimiyle doğrudan bir temaslarının olmadığını söyledi.

Salih Müslim, Türkiye'nin talebi üzerine Çekya'da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı ve Belçika'ya geçti. Brüksel'de Euronews'un  sorularını yanıtlayan Müslim, Afrin'deki Şii milislerin Rusya'nın aracılığıyla gönderildiğini söyledi:

Müslim, "Rejimle bir anlaşma ya da doğrudan iletişimimiz yok. Suriye sürekli egemenlikten bahsediyor. Bu herkes için bir öncelik. Hiçbir zaman Suriye'den ayrılacağımızı, ülkeyi böleceğimizi söylemedik fakat Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik saldırıları söz konusu egemenliğin ihlali olarak görüyoruz” diye konuştu.

Salih Müslim, “Rejimin yardıma çağrılması konusuna gelince, bu tamamen Afrin'deki yönetimin kararı. Şam yönetimine, ‘Eğer egemenliğinizi korumak istiyorsanız biz yardım etmeye hazırız’ dediler. Bazı silahlı birimler sınıra geldi fakat ciddi bir etkileri olmadı. Bunun için doğrudan rejimle irtibata geçmedik. Bugüne kadarki tüm görüşmeler Rusya üzerinden yapıldı" ifadelerini kullandı.

Salih Müslim ayrıca, Türkiye'nin operasyon için Şam ve İran ile “anlaşmış olabileceğini” öne sürdü:

"Türkiye, Rusya, İran ve Şam arasında ne olduğunu bilmiyoruz. Türk hükümeti Kürtlerin demokrasi taleplerine, özellikle Suriye'de engel olmak için herkesle anlaşmaya hazır. Suriye'de siyasi çözümün bugüne dek başarısız olmasının arkasında Türkiye var. Kürtlerin Suriye'de demokratik haklarını elde etmelerini istemiyorlar. Sırf Kürtlerin talepleri yerine gelmesin diye Şam ile, İran ile ya da Rusya ile anlaşabilirler."

Rusya'nın Afrin operasyonuna izin verdiğini söyleyen Müslim, TSK'nın hava saldırılarını durduracak tek gücün yine Moskova olduğunu belirtti.

"Rusya kendi oyununu oynuyor çünkü Türkiye'nin operasyonuna yeşil ışık yaktı” diyen Salih Müslim, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu saldırıları durdurabilecek tek ülke yine Rusya. Afrin'e düzenlenen hava saldırıları için yeşil ışık yaktılar ve bu tutumlarını sürdürüyorlar. Moskova- Ankara arasında bir çeşit anlaşma var.

Oysa Rusya'nın misyonu bu değil. Suriye topraklarını korumaları gerekiyor. Moskova'da ofisimiz var, resmi bir ofis. Rus yetkililerle irtibat halideyiz ama bu konudaki sorularımıza cevap alamıyoruz."

Salih Müslim, Türkiye'nin talebi üzerine geçtiğimiz günlerde Çekya'nın başkenti Prag’da gözaltına alınmıştı. Müslim, çıkarıldığı mahkemenin ardından serbest bırakıldı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.