Bağdat hükümeti Sincar'daki PKK'lılara maaş verecek

Bağdat hükümeti Sincar'daki PKK'lılara maaş verecek

Sincar'daki PKK varlığının, Irak yönetimi tarafından "yerel güç" adı altında bölgeye yerleştirileceği ve maaşa bağlanacağı iddia edildi.

Türkiye'nin Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı'ndan sonra operasyon sinyali verdiği Menbiç ve Sincar'daki PKK varlığının bitirilmesi için ABD ve Irak'la diplomatik görüşmeler sürerken sahada kritik gelişmeler yaşanıyor. Örgütün hangi isim altında olursa olsun Sincar'dan çekilmesini şart koşan Ankara operasyon kararlılığı gösterirken, Irak merkezi yönetimi bölgeye asker sevk ettikten sonra PKK'nın Sincar'dan çekildiği iddiası ortaya atılmıştı.

400 PKK'lı bölgeyi terk etti

Karar'ın haberine göre bölge kaynakları, Sincar'dan ayrılan PKK'lı grubun 400 kişiden oluştuğunu ve bunların Suriye ile Kandil'e hareket ettiklerini belirtti. PKK'nın, Sincar Savunma Birlikleri (YBŞ), Kadın Direniş Birlikleri (YBJ) olarak kentteki varlığını devam ettirdiğini vurgulayan kaynaklar, dış kamuoyuna da ‘çekildik' propagandası yapıldığını iddia etti.

Bağdat hükümeti PKK'lılara resmiyet kazandırıyor

Bağdat yönetiminin ise bölgeye asker sevk ettikten sonra YBŞ ve YBJ adı altında faaliyet gösteren grupları ‘yerel güç' olarak bölgeye yerleştirmeyi planladığı belirtildi. Bölgenin Şii milis gücü Haşd-i Şabi ile Irak ordusu denetiminde olacağını belirten kaynaklar, Sincar'da ‘yerel güç' olarak kalacak YBŞ/YBJ mebsuplarının Bağdat merkezi hükümeti tarafından maaşa bağlanacağı bilgisini de verdi.

Milisler Irak ordusuna bağlanıyor

ABD'nin işgali sırasında lağvedilen Irak ordusu, 2014 yılında IŞİD ile karşılaştığında da zaafiyet göstermiş ve çoğu bölgede askerler üniforma ve silahlarını bırakarak kaçmıştı. Hala orduyu ayağa kaldırmaya çalışan Bağdat hükümeti ise 4 yıllık süreç içerisinde IŞİD ile mücadele gerekçesiyle Irak'ta bulunan birçok milis grubu orduya dahil etmeyi planlıyor. Bu kapsamda yakın zamanda İran destekli Şii milis grubu Haşd-i Şabi'ye resmi statü veren bir yasa Irak Meclisi'nde kabul edilmişti. Böylece Haşd-i Şabi resmen Irak ordusuna dahil edilmişti. Kararnameye göre, ordu mensuplarının sahip olduğu birçok haktan yararlanabilecek olan Haşd-i Şabi üyeleri, ordu mensuplarıyla aynı maaşları alacak, askeri hizmetler açısından aynı yasalara tabi tutulacak ve askeri enstitüler ile kolejlere girebilecek.

Öte yandan Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Sereya Selam (Barış Tugayları) milis güçleri de yerel güçlerle güvenliği sağlayacak. Bu bölgelerin ilk etapta Tuzhurmatu, Dakuk ve Amirli bölgelerinden oluşacağı belirtilmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.