Kadir Mısıroğlu kimdir?

Kadir Mısıroğlu kimdir?

Tarihçi yazar Kadir Mısıroğlu

14 Ocak 1933 tarihinde Trabzon'un Akçaabat ilçesinde dünyaya geldi.

Sekiz yaşında Akçaabat Merkez İlkokulu'na başladı. İlk öğrenimine başlamadan önce Kuran kursunda din eğitimi gördü.

Babasının itirazına rağmen 1947 yılında orta okula kaydoldu. Mısıroğlu, otobiyografisinde bu yılda "Büyük Doğu" ismiyle anılan fikirlerle tanıştığını ifade ediyor. Ortaokulda okuduğu yıllarda, Mustafa Kemal merkezli tartışmalara girmesi sebebiyle okuldan uzaklaştırma cezası aldı.

Cumhuriyet tarihinde muhafazakar kesimin siyasetle ilk olarak tanıştığı yıllar olarak kabul edilen bu yıllarda, bazı dergiler "milliyetçi-mukaddesatçı" çizgide yayınlar yapmaktaydı. Mısıroğlu, bu dergilerden olan Sebilürreşad ve Serdengeçti dergileriyle bu yıllarda tanıştı.

1950 yılında Trabzon Lisesi'ne başladı. "Milliyetçi-mukaddesatçı" olarak anılan çizgide yerel faaliyetler yürüttü. Dört küçük milliyetçi oluşumun birleşmesiyle kurulan “Türk Milliyetçiler Derneği”nin Akçaabat Şubesi’ni açtı ve 1953 yılında Demokrat Parti hükümetince kapatılıncaya kadar başkanlığını yürüttü. Lise yıllarında da namaz odasında yer alan Mustafa Kemal resmini yırttığı gerekçesiyle uzaklaştırma cezası aldı.

1954 yılında bitirme sınavlarının ardından liseden mezun oldu. Aynı yıl yüksek öğrenimine devam etmek için İstanbul'a gitti. Burada İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydoldu. Üniversite yıllarında toplam 7 öğrenci yurdu açarak bunları çalıştırdı.

1961 yılında evlendi.

Üniversite yıllarından itibaren hukukçuluktan çok tarihçiliğe yöneldi. İlhan Darendelioğlu‘nun çıkarmakta olduğu Toprak dergisine de Mehmed Meriçgiller takma adıyla yazılar yazdı. İlk kitabı "Lozan Zafer mi, Hezimet mi?" 1964 yılında basıldı. Aynı yıl Sebil Yayınevi'ni kurdu. Yayıncılık faaliyetlerinin artmasıyla, kitapları hakkında toplatma kararları ve kendisi hakkında hukuki sorunlar artmaya başladı. Rıza Nur tarafından yazılan "Hatıratım" kitabını 1968 yılında yayınladı.

1970 yılının ocak ayında İstanbul Milli Türk Talebe Birliği‘nde “Harf İnkılâbı” ile ilgili bir konferansına karşı dava açılmış, hakkında Eskişehir Örfî İdare Askerî Mahkemesi‘nce yedi sene hapis, beş sene kamu haklarından men ve yirmi ay sürgün cezası verilmiştir.

Cezanın infazı Eskişehir Sivil Cezaevi‘nde başlayıp İstanbul Sağmalcılar Cezaevi ve Bakırköy Akıl Hastanesi Adli Servisi'den sonra, Cerrahpaşa Hastanesi Psikiyatri Kliniği‘nden 1974 Yılı mayıs ayında çıkarılan genel afla son buldu

1976 yılı başından itibaren haftalık olarak Sebil Dergisi‘ni çıkarmaya başladı. Bu dergideki yazılarından dolayı hakkında birçok dava açılması üzerine yeniden hapse girmekten kurtulmak için 1977 genel seçimlerinde Milli Selamet Partisi’nden Trabzon milletvekili adayı oldu. Listede ikinci sırada yer alan Mısıroğlu milletvekili seçilemedi. Ertesi yıl aynı partiden İstanbul senato adayı olan Mısıroğlu tekrar ikinci sıraya konulduğu için yine seçilemedi.

1978 yılında MSP Genel idare Kurulu'na seçildi. Bu görevdeyken 12 Eylül 1980 darbesinin gerçekleşmesi üzerine, 13 Ekim 1980 tarihinde Genel İdare Kurulu'nun tamamı hakkında tutuklama kararı verildi. Bu kararın ardından yurtdışına çıkarak Almanya'ya gitti.

Almanya'ya gittiğinde hakkında 30'dan fazla dava bulunuyordu.

Almanya'nın ailesine oturum izni vermemesi sebebiyle buradan İngiltere'ye geçti. 1983 yılında ülkeye çağrılmasına rağmen geri dönmeyince vatandaşlıktan çıkarıldı. İngiltere'den siyasi sığınma talep etti. Bu esnada ülkedeki gayrimenkul varlığına el konularak satıldı.

Londra'da yaşadığı maddi imkansızlıklar sebebiyle bir buçuk sene sonra Almanya'ya geri dönmek durumunda kaldı.

1991 Yılında yürürlüğe giren Terör Kanunu ile TCK'dan 163. madde çıkarılınca Türkiye'ye geri döndü.

Mısıroğlu başkanlığını sürdürdüğü Osmanlılar İlim ve İrfan Vakfı'nda cumartesi günleri "Cumartesi Sohbetleri" başlığıyla sohbetler vermekteydi. Türkiye'ye döndüğü 1991 yılından vefatına kadar yaptığı Mustafa Kemal ve Kemalizm eleştirileri ile gündeme gelmeye devam etti.

Kadir Mısıroğlu, 5 Mayıs 2019 tarihinde, bir süredir tedavi gördüğü Acıbadem Altunizade Hastanesinde 86 yaşında vefat etti.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum