Kaliforniya'da yangınların artmasının nedenleri neler?

Kaliforniya'da yangınların artmasının nedenleri neler?

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde çıkan orman yangınlarında ölenlerin sayısı 76'ya yükseldi, en az bin 200 kişinin ise kayıp olduğu belirtildi.

ABD'nin Kaliforniya eyaletine hareketinden önce basına açıklama yaparak orman yönetim kanunları ve yerel yöneticileri hedef alan ABD Başkanı Donald Trump, ayrıca yangından etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunacak.

Birçok uzman ve bilim insanı küresel ısınmaya dikkat çekerken, Trump Twitter’dan verdiği mesajlarında bölgedeki kuraklıktan söz etmedi.

İklim değişikliği etkisi

Uzmanlar küresel ısınmanın orman yangınlarının çıkmasını doğrudan etkilemediğini ifade ediyor. Ancak iklim değişikliyle artan sıcaklığın, kuru havaya ve bitki tabakasının değişmesine sebep olması nedeniyle, büyük orman yangınlarına zemin hazırladığı belirtiliyor.

Columbia Üniversitesi'nin 2016'da yaptığı bir çalışma, insan faaliyetlerinin sebep olduğu iklim değişikliğinin, ABD’nin batı bölgesindeki yangınlardan iki kat daha fazla hasara yol açtığını gözler önüne serdi.

Sonuç olarak, son yıllarda artan hava sıcaklığı, Kaliforniya ormanlarında meydana gelen yangınların daha hızlı yayılmasına sebep oluyor. Kaliforniya eyaletinin öngörülerine göre, sera gazı emisyonlarının bu hızda artmaya devam etmesi halinde, 2100 yılında orman yangınlarının yüzde 77 artabileceği belirtiliyor.

Kaliforniya'da yıllardır devam eden kuraklık

Kaliforniya eyaletinde yaklaşık 10 yıldır süren kuraklık nedeniyle, orman yangınları daha da tehlikeli hale geliyor. Bilim insanları, kuraklığın 7,7 milyon dönümlük ormanlık alanı etkilediğini ve bölgenin ekolojik dengesini tehlikeye soktuğunu vurguluyor.

Kaliforniya eyaleti verilerine göre, kuraklık bölge halkının yüzde 64'ünü, yani yaklaşık 25 milyon kişiyi etkisi altına aldı. Zaten az olan yağmurların, kasım ayındaki normal yağışlardan yüzde 5 daha az olduğu belirtiliyor.

Bu aylarda normal şartlarda bir dizi fırtınanın bölgeyi nemlendirmesi gerektiğini belirten meteorologlar, Kaliforniya'da yaz mevsiminin bitmediğini belirtiyor.

Yangın riskinin yüksek olduğu bölgelere yerleşim

Yetkililer insanların yangın riskinin yüksek olduğu bölgelerde yaşamalarının da bir risk faktörü olduğunu vurguluyor. Bugün, Kaliforniya'daki yedi milyon ev, yangın riskinin yüksek olduğu bölgelerde bulunuyor. Bu oranın 1940’lı yıllara oranla en az on kat daha fazla olduğuna dikkat çekiliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.