Kaliforniya'daki orman yangınlarında bilanço ağırlaşıyor

Kaliforniya'daki orman yangınlarında bilanço ağırlaşıyor

Kaliforniya’da bilanço ağırlaşıyor, orman yangınlarının büyük yıkıma sebep olduğu yerlerde onlarca kişi kayboldu.

Kaliforniya’da bilanço ağırlaşıyor, orman yangınlarının büyük yıkıma sebep olduğu yerlerde onlarca kişi kayboldu

Alevlerin tamamen yok ettiği Kuzey Kaliforniya kasabası Paradise’da yangından geri kalan evlerini Cumartesi günü inceleme fırsatı bulanlar enkazda hayal kırıklığından başka bir şey bulamadı.

27.000 nüfuslu kasabanın neredeyse tamamı yok oldu. Kasaba sakinlerinin çoğuna hala geri dönebilmeleri için izin verilmedi zira hala risk bölgesinde olduğu belirtilen bölgede aralıklarla küçük çaplı yangınlar çıkmaya devam ediyor.

Butte County Şerifi Kory Honea tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada 14 kişinin daha cesedine ulaşıldığı, ölenlerin toplam sayısının 23 olduğu ifade edildi. Kurbanların kimlikleri ise belirlenemedi. Güney Kaliforniya’da da çıkan yangınlar sebebiyle iki kişi ölmüştü. Eyalet çapındaki bilanço toplamda 29’a ulaşmış oldu.

Geçtiğimiz yıl Santa Rosa kentini yerle bir eden yangındaki bilançoyu geçen bu yangın, Kaliforniya tarihinin en ölümcül üçüncü yangını oldu.

ca-001.jpg

Şerif Honea’nın açıklamasında ayrıca, sahada görevli dört arama kurtarma ekibine ilave olarak çalışmalara yardımcı olmak üzere bir takımın daha yolda olduğu söylenildi. Kaliforniya Devlet Üniversitesi bünyesindeki bir antropoloji ekibi de çalışmalara katıldı. Adalet Bakanlığı da, kayıp kişilerin yakınlarından örnek toplanması için gezici DNA laboratuvarı gönderdi.

Honea, şerif ofisinin hala sonuçlanmayan 110 kayıp insan raporu bulunduğunu da ekledi. Soruşturmayı yürüten ekipler bazı vakalarda sadece kemik veya kemik parçalarına ulaşabildiği için kayıp kişilerin aileleri DNA örneği vermeye davet edildi. Bu şekilde kurbanların bazılarının kimliklerinin belirlenebilmesi umulmaktadır.

“Bu hepimize çok ağır etkiledi. Şahsım ve özelilkle de şu anda dışarda önemli ancak çok zor bir iş yapan ekiplerdeki insanlar hep etkilendi” diye konuşan Honea kayıp insanlardan daha fazlasına ulaşacaklarından umutlu olduğunu da dile getirdi. Honea’nın Şerif Departmanı yangının başladığı ilk saatlerde sevdiklerine ulaşamadığını haber veren yaklaşık 500 ihbar aldı.

Honea, bu ihbarları yapanların çoğunun sevdiklerine ulaştığını söyledi.

Alevler neticesinde neredeyse hepsi konut olan 6 bin 700 bina yanıp kül oldu. Bu sayı, yangını Kaliforniya  tarihinin en yıkıcı yangını ünvanını almasına neden oldu.

Ulusal Hava Servisi yetkilisi Alex Hoon yaptığı açıklamada, Cumartesi günü itibariyle daha fazla itfaiyecinin bölgeye intikal ettiğini ancak hava koşullarının yangının başladığı günkü risk oranlarına ulaştığını, Pazar günü itibariyle saatte 80km hızla rüzgar eseceğini söyledi.

Yangından şu ana kadar toplamda 42 bin 500 hektar alan etkilendi. Söndürme ekipleri bazı noktalarda başarı elde ederken, yangın kısmen kontrol altına aldındı. Kaliforniya Orman ve Yangın Koruma Departmanı sözcüsü Steve Kaufmann, yangın söndürme çalışmalarında şu ana kadar toplamda 8.1 milyon dolar harcama yapıldığını bildirdi.

Paradise kasabasını kontrol etmeye gelen vatandaşlar, yolda kalan ve metal hurda haline gelmiş arabaları ve jet-ski’leri yol kenarına taşıyarak, kasaba için hala tahliye emri yürürlükte olduğu halde yüzlerinde maskelerle sokaklarda dolaştı. 1800’lerde kurulan şehirde yangından önce 27.000 kişi yaşamaktaydı. Yıkıma şahit olan bazı Paradise’lılar gözyaşlarına hakim olamadı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.