Kamerun'daki sivil katliamının konumu ve failleri tespit edildi

Kamerun'daki sivil katliamının konumu ve failleri tespit edildi

Kamerun'da gündeme oturan sivil katliamının konumu tespit edildi.

Sosyal medya ağlarında yayınlanan görüntülerde, Kamerun ordu birlikleri tarafından Nijerya sınırındaki köylerde düzenlenen baskınlarda 2 kadının çocuklarıyla birlikte infaz edildiği anlar yer almıştı.

Baskın yapılan köyün ortasında gerçekleştirilen infazda iki kadın yanlarındaki çocuklarla birlikte infaz ediliyordu.

BBC Afrika masası tarafından yapılan araştırma sonucu, gerçekleştirilen katliamın konumu belirlendi.

Katliam sonrası Kamerunlu yetkililer ilk olarak katliamın kendi ordu mensupları tarafından gerçekleştirildiğini reddetmişti. Bunun üzerine yaşanan tartışmalar ve araştırmalar devam etmişti.

Söz konusu olaya dair yapılan araştırmalardan birine de BBC'nin Afrika masası imza attı. BBC, videoyu ayrıntılı şekilde inceledi. Dağların konumu, uydu görüntüleri, yollar gibi yer imlerinden, olayın yaşandığı bölge tespit edildi.

Uydu görüntülerinden ve videodaki gölgeler vasıtasıyla güneşin konumu hesaplanarak, olayın 20 Mart-5 Nisan 2015 tarihleri arasında meydana geldiği anlaşıldı.

Videodaki görüntüler de incelendiğinde, askerlerin kamuflajları ve silahları, bu askerlerin Kamerun ordusuna mensup olduğunu gösterdi. Askerlerin, yakınlardaki bir gözetleme karakolundan geldikleri de, uydu görüntülerinin incelenmesi sonucu açığa çıktı.

Videoda ifade edilen isimlerle, Kamerun'un olaya karıştıkları gerekçesiyle gözaltına aldığı askerlerin isimlerinin de örtüştüğü belirtildi.

Olayın ülkenin kuzeyinde, Nijerya sınırındaki Boko Haram'a yönelik saldırılar esnasında gerçekleştiği tahmin ediliyor. Bölgede cihat yanlısı gruplara karşı savaş bahanesiyle yaygın insan hakları ihlallerine imza atıldığı biliniyordu. Kamerun'daki olay, bu ihlallerin kayıt altına alınabilen çok küçük bir bölümünü teşkil ediyor.

Kamerun'daki katliamın görüntüleri:

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.