"Kara harekatının gecikmesi bir aldatmaca, İsrail Gazze'de kimyasal silah kullanmaya hazırlanıyor"

"Kara harekatının gecikmesi bir aldatmaca, İsrail Gazze'de kimyasal silah kullanmaya hazırlanıyor"

Gazze'ye yönelik kara saldırısının geciktiği yönündeki haberlerin İsrail'in özellikle tasarlanmış yanlış bilgilendirme kampanyasının bir parçası olduğu bildirildi.

Fotoğraf

Filistinli direniş gruplarına yakın üst düzey bir Arap kaynak Middle East Eye'a (MEE) yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne sürpriz bir saldırı kapsamında ABD 'Delta Force' komandolarının gözetimi altında Hamas tünellerine "sinir gazı ve kimyasal silahlarla basmasını" beklediklerini söyledi.

Middle East Eye'dan David Hearst'in haberine göre, İsrail ve ABD'nin Hamas tünellerine sızmak, tahmini 220 rehineyi kurtarmak ve Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'na mensup binlerce savaşçıyı öldürmek için sürpriz unsuru elde etmeyi umduğunu belirten kaynak, bilginin ABD kaynaklı bir sızıntıdan geldiğini ifade etti.

Ancak bu bilgiler bağımsız olarak doğrulanamıyor.

Kaynak, "Plan, başta sinir gazı olmak üzere uluslararası alanda yasaklanmış gazlar ve kimyasal silahlar kullanarak savaşı kararlı bir şekilde kazanmak için bir sürpriz unsuruna dayanıyor. Tünellere büyük miktarlarda sinir gazı pompalanacak" dedi.

ABD 'Delta Force' güçleri, "Hamas tünellerine pompalanacak ve 6 ila 12 saat arasında bir süre boyunca bedensel hareketleri felç edebilecek büyük miktarlarda sinir gazının miktarını denetleyecek".

Kayna, "Bu süre zarfında tünellere girilecek, rehineler kurtarılacak ve binlerce Kassam Tugayları savaşçısı öldürülecek" diye ekledi.

Middle East Eye yorum için Beyaz Saray ve ABD Savunma Bakanlığı'na ulaştı ancak herhangi bir yanıt alamadı.

ABD-İsrail Gazze saldırısı için sürekli temas halinde

ABD, Gazze'ye düzenlemesi beklenen saldırı konusunda İsrail ile temas halinde.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile operasyonları görüşmek üzere neredeyse her gün telefon görüşmeleri yaparken, şehir savaşları konusunda bilgi sahibi üst düzey ABD askeri yetkilileri de İsrail'e gönderildi.

Biden'ın geçen hafta İsrail'e yaptığı ve bir savaş planlama oturumuna katıldığı ziyaret sırasında, Başkan Biden yanlışlıkla İsrail'e rehine kurtarma konusunda danışmanlık yapan üç 'Delta Force' komandosunun yüzlerini ifşa ettiği bildirilen bir fotoğraf paylaşmıştı. Paylaşım daha sonra silindi.

'Delta Force', ABD Ordusu Özel Harekat Kuvvetleri'nin seçkin bir koludur. Rehine kurtarma, terörle mücadele ve yüksek değerli hedeflere yönelik "öldür ya da yakala" görevleri için eğitilirler.

Aldatma kampanyası

Sızdırılan bilgilere göre İsrail'in gazze'ye yönelik kara saldırısını geciktirmesi, İsrailli komandoların Gazze'nin kuzeyine ve sahil boyunca çıkarma yapmasını da içeren çok yönlü bir saldırıda sürpriz unsuru elde etmeyi amaçlayan yanlış bir bilgilendirme.

Kaynağa göre saldırının operasyonel detayları üzerinde çoktan anlaşmaya varıldı.

Çarşamba günü Wall Street Journal, İsrail'in ABD'ye bölgeye hava savunma sistemleri yerleştirmesi için daha fazla zaman tanımak amacıyla beklenen kara saldırısını ertelemeyi kabul ettiğini bildirdi. Netanyahu Çarşamba günü daha sonra yaptığı açıklamada İsrail'in bir kara harekatına hazırlandığını söyledi ancak zamanlama ya da diğer ayrıntılar konusunda bir bilgi vermedi.

İsrail medyası ayrıca İsrail'in Başbakan Benjamin Netanyahu, Benny Gantz ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'tan oluşan üç kişilik savaş kabinesi içindeki bölünmelere ilişkin sızıntıları da aktardı.

Kaynak, "temelsiz olmasa da" bu haberlerin Gazze Şeridi'ndeki "direnişi şaşırtmayı amaçlayan bir aldatma girişimi olduğunu" söyledi.

Filistin ile İsrail arasında devam eden savaş 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'in güneyine bir saldırı düzenlemesinin ardından patlak verdi. İsrailli yetkililere göre, saldırıda yaklaşık 1.400 İsrailli öldürüldü. Aralarında asker ve sivillerin de bulunduğu en az 220 kişi de esir olarak Gazze'ye götürüldü.

Filistin Sağlık Bakanlığına göre İsrail'in Gazze'ye yönelik kitlesel bombardımanı en az 6.546 Filistinli katledildi. Ölenlerin yüzde 70'inden fazlasını çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.